Катували та мордували цивільних на окупованій території Харківщини: правоохоронці повідомили про підозру вісьмом зловмисникам (відео)

11:53  |  02.02.2024
Катували та мордували цивільних на окупованій території Харківщини: правоохоронці повідомили про підозру вісьмом зловмисникам

Фото: hk.npu.gov.ua

Під час окупації Вовчанської територіальної громади четверо громадян України та четверо військовослужбовців російської федерації відбирали у цивільних транспортні засоби, побутову техніку, мисливську зброю, гроші та інше майно. Збитки, спричинені зловмисниками, нараховують більш ніж 10 мільйонів гривень. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

Слідчі встановили, що у березні 2022 року 46-річний місцевий мешканець на прізвисько “Чиж” з метою власного збагачення, вирішив створити злочинну групу. Зловмисник змовився із представниками збройних сил російської федерації та запропонував іншим прихильникам російської влади взяти участь у скоєнні ряду тяжких злочинів.

У садовому товаристві в селі Бугаївка, погрожуючи охоронцям зброєю, з території домоволодінь громадян зловмисники заволоділи квадроциклом “Outlander”, автомобілем “Land Rover Range Rover Autobiography”, грошима у сумі 2500 доларів, побутовою технікою, прогулянковим судном, мотоциклом, кількома карабінами та гладкоствольними рушницями. У селі Графське — «Toyota Land Cruiser Prado» та снігоходом.

«Я охороняв дачне селище, коли приїхав «Чиж» з військовими рф. Вони погрожували зброєю та наказали відкривати гараж. Ми з товаришем відмовились. Тоді вони зірвали ролети гаража. Техніка стояла без коліс», — розповідає один з очевидців події.

Зловмисники почали бити чоловіків автоматами у живіт та по голові.

«Перед тим, як до нас зайшли, вони виносили дорогі речі з інших будинків, завантажували у машини, а коли вже черга прийшла до нас, вони забрали техніку. Били, знущались», — згадує постраждалий.

З навчального центру одного з вишів, що розташований в селі Верхня Писарівка, фігуранти вивезли понад 34 тисячі кілограмів картоплі. Викрадені овочі вони продали на місцевому ринку в місті Вовчанськ, а виручені кошти розділили між собою.

Зі слів охоронця садового товариства, саме мешканець Вовчанська «Чиж» здійснював керівництво бандою. Він давав наводку, де і що можна вкрасти. Та й сам брав безпосередню участь у злочинах.

За дозвіл почати посівну зловмисники вимагали з фермерів по 50 доларів з кожного гектара землі.

Крім пограбувань й вимагань, вони вчиняли й інші злочини проти громадян. “Чиж” під загрозою насилля, посадив до автомобіля чоловіка, який 24 лютого 2022 року зірвав прапор рф, що був піднятий на площі міста Вовчанська. Він привіз потерпілого до місця, де окупанти здійснювали допити та утримували цивільних громадян.

Чоловіка побили руками та кувалдою, одягнули на голову мішок та близько 4 годин незаконно утримували. Військові рф систематично катували та мордували затриманого, а потім вивезли на узбіччя дороги та відпустили.

Аналогічним чином постраждав ще один місцевий мешканець. У нього вимагали повернути зброю, яку він забрав з розбитої колони збройних сил російської федерації біля околиць села Шестакове. У чоловіка забрали двох синів та помістили до камери. Одного з них піддавали тортурам, поки батько не повернув зброю окупантам.

Слідчі провели ряд допитів та експертиз і зібрали неспростовні докази причетності до злочинів чотирьох громадян України 46, 47, 33 та 37 років, а також чотирьох військовослужбовців російської армії 46, 28, 42 років.

Правоохоронці повідомили зловмисникам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: