Інноваційний проєкт «Добра хата» покаже, як звучить Слобожанщина

13:13  |  19.08.2020
Інноваційний проєкт «Добра хата» покаже, як звучить Слобожанщина

Як звучить Слобожанщина? Дати відповідь на це питання вирішили учасники проєкту «Добра хата», об’єднавшись в творчу колаборацію з 10 музикантів: шість від фольк-гурту «ЯРИ» та квартет від МАСО «Слобожанський». При підтримці Українського культурного фонду вони створюють інноваційний культурний продукт − Концертну програму «Добра хата», синтез сучасного музичного мистецтва з енергією і колоритом української автентики.

Досягнення проєкту будуть представлені через дві онлайн-події з вільним доступом: концерт до Дня Незалежності 22 серпня та презентація кліпу і бекстейдж-фільму, яка відбудеться в жовтні. Спостерігати за перебігом проєкту та долучитися до онлайн-подій може кожен охочий, підписавшись на сторінку Музичний проєкт Добра хата в Facebook.

22 серпня о 19:00 з Арт-заводу «Механіка» почнеться прямий стрім великого онлайн-концерту «Добра хата» з елементами яскравого шоу. Основним матеріалом концертної програми стали 12 народних пісень Слобідської України, зібрані в експедиціях фольклористами Харківщини. Завдяки професійному аранжуванню, кожен концертний номер отримав сучасне, свіже трактування традиційної музики. Крім того, планується випуск музичного альбому, зйомки відеокліпу на пісню «Яри» і бекстейдж-фільму про проєкт.

Приєднатися до трансляції концерту організатори запросили представників Будинків культури, клубів, бібліотек, молодіжних ХАБів Харківської області, адже проєкт має на меті дві важливі місії. По-перше, це просування в сучасній музиці україномовного контенту, аби донести у всій красі його унікальний потенціал. По-друге, своїм проєктом учасники прагнуть надихнути митців з глибинки сміливо вдаватися до інноваційних методів творчої реалізації.

Ініціатором та ідейним натхненником проєкту «Добра хата» став Микола Пазич, фронтмен гурту «Яри» з селища Краснокутськ. Гурт виконує слобожанські традиційні пісні, обряди і танці. На їх виступах поєднуються прадавня атмосфера української пісні з переливами рокових рифів.

«Зараз ми з любов’ю і натхненням почали процес аранжування майбутніх композицій, щоб надати старовинним пісням нового дихання, перетворити їх на сучасний саунд, − ділиться художній керівник проєкту Микола Пазич. − Віримо, що наш проєкт стане дієвим прикладом комунікаційної моделі, яку можна буде втілювати  в будь-якій області України».

Ідею музикантів з Краснокутська підтримав харківський МАСО «Слобожанський» − єдиний академічний симфонічний молодіжний оркестр в Україні. Незвичні сміливі колоборації вже стали визитівкою оркестру. Такі, наприклад, як спільний концерт зі Святославом Вакарчуком або шоу «Сімфо-хоп» з культовим хіп-хоп гуртом ТНМК.

«Звісно, ми зацікавилися, що вийде з такого синтезу, − ділиться Олександр Дворніченко, заступник директора МАСО «Слобожанський», − Впевнений, що при правильному професійному підході, отримаємо гарний результат. І той продукт, який зараз створюється, буде дуже актуальним та цікавим. Прогрес не стоїть на місці, слухача постійно потрібно чимось дивувати. Вважаю, нам це вдасться».

Що, як не фольк-музика, може нагадати нам про власне коріння та традиції? Тож готуємося насолоджуватися своїм, українським та переосмислювати культурну спадщину разом з «Доброю хатою»!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: