Харківські слідчі встановили родичів людей, тіла яких виявили у вересні на масовому похованні в Ізюмі (відео)

18:10  |  08.02.2023
Харківські слідчі встановили родичів людей, тіла яких виявили у вересні на масовому похованні в Ізюмі

Фото: hk.npu.gov.ua

Рідні звертаються до поліції з заявами про проведення ексгумацій тіл з місць стихійних поховань з метою фіксації факту смерті, як воєнного злочину, документального оформлення відповідно до вимог законодавства та перепоховання. Сьогодні на трьох ізюмських кладовищах перепоховали 12 тіл. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

За словами старшої слідчої Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області Людмили Подбой, на сьогодні залишаються неідентифікованими 143 тіла.

«Експертиза молекулярно-генетична триває десь понад один місяць, — пояснює Людмила Подбой. – Проте через велику кількість молекулярно-генетичних експертиз цей термін подовжується».

Тривалість експертиз, зокрема по встановленню ДНК-профілів загиблих, обумовлена ще і складністю їх проведення, а також необхідністю в окремих випадках проводити повторні та порівняльні експертизи.

Переважна кількість людей загинули внаслідок масованих обстрілів з РСЗВ та авіаційних ударів, які щільно застосовувались ворогом в березні-квітні минулого року, околиці міста та села зазнавали обстрілів весь час до контрнаступу ЗСУ у вересні.

Антон Комаров сьогодні прощається з бабусею своєї дружини. З родичів він один. Всі інші не змогли приїхати на похорон. За його словами, бабуся його дружини померла на своєму подвір’ї від обстрілів у березні.

«У неї день народження був 8 березня, а 9 березня вона загинула, на жаль», — говорить Антон.

На Гончарівському кладовищі сьогодні поховали одразу чотирьох людей. Близькі Вадима Переверзєва теж загинули 9 березня. Він згадує, як прийшов до оселі, де мешкала його колишня родина.

«Вони у флігелі були, там будинок згорілий, нічого немає — флігель «в хлам», гараж теж «в хлам», — розказує Вадим. — На погрібі двері стояли, їх просто нема, їх просто повиривало і все».

За словами заступника міського голови Володимира Мацокіна, процес видачі родичам ідентифікованих тіл тільки почався. Минулого тижня рідні поховали 10 осіб.

Сьогодні на трьох міських кладовищах прощалися з 12 загиблими під час окупації міста Ізюм. Процес видачі ідентифікованих тіл триває.

«Цей процес тільки почався, ми плідно співпрацюємо з органами Національної поліції. Коли відповідні процесуальні дії вже проведені, тоді ми можемо процедуру перепоховання проводити, повідомив Володимир Мацокін. – На сьогодні ми ховаємо від 10 до 12 тіл ізюмчан на тиждень».

Неіндентифіковані тіла зберігаються в судово-медичних закладах. Після завершення повної ідентифікації, у разі не встановлення їх осіб, вони будуть поховані на підставі Закону України «Про поховання та похорону справу».

У будь-який час особи, які вважають, що це можуть бути їх родичі, які зникли безвісти, могли в період часу з березня до вересня перебувати на позиціях поблизу Ізюму та Ізюмського району, можуть звернутись до Слідчого управління ГУНП в Харківській області.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: