Харківські митці просять президента посприяти перейменуванню Театру імені Пушкіна

15:26  |  14.12.2022
Харківські митці просять президента посприяти перейменуванню Театру імені Пушкіна

Фото: Харківський академічний драматичний театр/Facebook

Харківські культурні діячі підписали відкритий лист до президента України Володимира Зеленського, в якому просять посприяти перейменуванню Харківського академічного російського драматичного театру імені А. С. Пушкіна. А саме прибрати з його назви ім’я російського поета та згадку про державу-агресора. Лист опублікували у Facebook.

«Попри те, що в Україні з 2014 року триває війна з Росією, навіть попри повномасштабний напад Росії 24.02.2022 року в Харкові владою на різних рівнях неодноразово блокувалося рішення (…). Позиція депутатського корпусу, принаймні більшої його частини, суперечить політиці, яку проводить держава в умовах війни», – йдеться у зверненні.

Підписанти зазначають, що Харківський академічний театр є комунальним закладом Харківської обласної ради. Колектив театру звернувся до голови Харківської облради з пропозицією перейменування, 20 вересня депутати розглянули цю пропозицію та відхилили її.

На сесії депутатка від «Блоку Кернеса» та голова бюджетної комісії Людмила Немикіна виступила проти вилучення власного імені з назви драматичного театру. Вона заявила, що зміна назви буде варварством, оскільки Пушкін — це світове надбання.

У облраді підготував новий проєкт рішення, однак на засіданні 3 грудня відмовилися внести його розгляд до порядку денного.

«Для самого театру позбавитися від маркерів країни-вбивці також надзвичайно важливо, – йдеться у листі. – Бо, по суті, це позиційно долає історичну трагедію створення цього театру в 1933 році ніби «на заміну» знищеного радянським тоталітарним режимом курбасівського Березолю».

Свої підписи зокрема поставили:

  • письменник Сергій Жадан,
  • режисерка театру Ольга Турутя-Прасолова,
  • декан театрального факультету ХНУМ імені І.П. Котляревського Яна Партола,
  • творчий керівник «Театру 19» Ігор Ладенко,
  • головний режисер Харківського академічного драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка Степан Пасічник,
  • філософ, перекладач, публіцист Вахтанг Кебуладзе,
  • директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук,
  • історикиня, начальниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова та інші.
Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: