Харків відвідав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

11:31  |  15.06.2022
Харків відвідав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Фото: facebook.com/VenediktovaIryna

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже втретє в Україні за час війни. Він відвідав Харків, де оглянув місця російських обстрілів. Про це повідомила генпрокурорка України Ірина Венедіктова.

«В результаті перманентних атак в місті та області загинули вже 760 цивільних, поранено більше 1000. Зруйновано більше 4000 об’єктів, з яких майже 2500 – багатоповерхівки. Найбільш постраждалий район – чисто «спальна» 200-тисячна Північна Салтівка. Тут немає жодних військових об’єктів і при цьому майже кожен другий будинок — свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер – пам‘ятки доби російського варварства в 21 столітті», — повідомила Венедіктова.

Хан побував також в Шевченківському районі Харкова, де 26 травня загинули 9 осіб та 17 були поранені.

Територію радіусом в кілометр майже дві години безперервно обстрілювали ймовірно із самохідних гармат «Піон». Серед вбитих — 5-місячний Михайлик, якого відкинуло на дашок під’їзду з батькових рук. Місця, де лежали потерпілі, й досі марковані жовтими прапорцями, а тротуарна плитка збита осколками», — йдеться в повідомленні Ірини Венедіктової.

За її словами, прокурор Хан уважно обстежує всі місця злочинів, ставить важливі професійні питання українським прокурорам.

«На фронті справедливості ми з ним пліч-о-пліч: в незалежному розслідуванні Офісу прокурора МКС українська прокуратура надає активне сприяння Гаазі. Водночас ми разом працюємо в рамках Спільної слідчої групи на платформі Євроюсту, до якої Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду долучився в перше в своїй історії», — повідомляє Венедіктова.

Завдяки змінам до законодавства у МКС є необхідні процесуальні інструменти для роботи «на землі». На черзі – відкриття їх представництва в Україні.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: