Геодезист та ерготерапевт: топ-10 незвичайних спеціальностей у Харківських вишах

13:06  |  04.05.2021
Каразинский университет

Майже кожен із нас, навчаючись у школі, замислювався про свою майбутню професію. «Ким мені бути?» – складне питання, яке змушує нас прислухатися до себе.

З кожним роком в українських вищих навчальних закладах з’являється все більша кількість цікавих та нестандартних спеціальностей. Розказуємо про десять незвичайних професій, які можна модеа опанувати у Харківських університетах. 

Архітектор

Архитектор

Програма спеціальності «Архітектура та містобудування» поєднує у собі багато дисциплін. Починаючи від загальної підготовки: історія, іноземна мова, українська мова за професійним спрямуванням, завершуючи такими спеціальними предметами, як архітектура, дизайн, проектування, живопис, основи кольорознавста і ком’ютерна графіка. Така кількість різноманітних предметів допомогає розвинути креативність і стати компетентним та освіченим майстром своєї справи.

Для вступу на спеціальність «Архітектура та містобудування» треба отримати сертифікат про успішну здачу ЗНО з таких предметів як українська мова та література, математика або історія України (але пам’ятайте, що кожен заклад самостійно визначає перелік дозволених предметів до вступу, який у 2021 році розширили, тому інформація, у залежності від ВНЗ, може різнитись), ще знадобиться атестат про повну загальну середню освіту. Також необхідно скласти творчий конкурс, який зазвичай має найбільшу значимість при вступі.

У кожного закладу свої вимоги до фахового випробування (творчий конкурс), та зазвичай він проходить у два етапи і складається з іспитів «Малюнок» (виконання з натури) та «Композиція» (побудова просторових композицій.

На архітектора вчать у 4 університетах Харкова. Це такі виші:

  • Харківська державна академія дизайну і мистецтв;
  • Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва;
  • Харківський національний університет будівництва та архітектури;
  • Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова.

Середній бал на бюджет становить 165.

На контракт достатньо набрати прохідний бал, так як спеціальність не користується величезним попитом, що у свою чергу значно збільшує вірогідність вступу. Вартість навчання на рік коливатиметься у межах 20 000 — 23 000 грн.

Читайте також: Как стать художником: 10 школ творчества в Харькове

Спеціаліст з садово-паркового господарства

Програма спеціальності навчить вас створювати декоративні паркові та садові зони. Після закінчення курсу ви оволодієте навичками ландшафтного проектування та дизайну, екологічними та біологічними знаннями у галузі озелення та станете фахівцем садово-паркового господарства. Ви зможете працювати у агрофірмах, заповідниках, ботанічних садах, тощо.

У програму входять предмети, які обов’язково вам знадобляться. Це дендропроєктування, ботаніка, ґрунтознавство, геодезія, ландшафтна графіка, проектування  та багато інших.

Предмети ЗНО для вступу: українська мова, другий предмет на вибір (залежить від спеціалізації університету, та зазвичай це історія України). Обов’язковим та важливим є фаховий іспит та атестат про повну загальну середню освіту.

Спеціальності «Садово-паркове господарство» навчають два університети у Харкові:

  • Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова;
  • Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва (є 3 спеціалізації, які дозволять більш глибоко та вузько вивчати дисцпліни, представлені освітньою програмою).

Для вступу на бюджет буде достатньо 155 балів ЗНО, а на контракт –подолати прохідний поріг. Вартість навчання для контрактників становитиме близько 10 000 грн.

Актор та режисер театру ляльок

Театр ляльок

Після завершення навчання за спеціальністю «Акторське мистецтво театру ляльок» ви станете спеціалістом з композиції театрального простору, акторської майстерності до технології виготовлення ляльок.

Для вступу треба сертифікати ЗНО з української, історії чи англійської та проходження творчого конкурсу (зазвичай декламування байки чи монологу, пісня, танець або ж пластичний етюд). Також не забудьте про атестат.

Спеціальність називається «Сценічне мистецтво», а освітня програма представлена у вужчому понятті. Окрім акторського мистецтва театру ляльок є ще режисура, і що головне, дві галузі є у Харківському національному університеті мистецтв імені І.П. Котляревського.

Середній бал зарахованих на бюджет 183, тому для вступу на державну форму навчання потрібно буде скласти іспити на відмінно, а для контракту середній бал складає 175, що теж не мало. Для контрактної основи вартість навчання складатиме приблизно 23 000 грн/рік.

Митець

Харківська державна академія дизайну та мистецтв

Харківська державна академія дизайну та мистецтв

Спеціальність «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво (фотомистецтво та візуальні практики)»  представлена у Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Історія мистецтва й культури, арт-менеджмент, скульптура, живопис та багато інших предметів дозволять вам поринути у світ мистецтва та вивчити його докладніше. Синтез різних дисциплін дозволить вам стати профі та сформувати вас як особистість, як художника.

Для вступу треба атестат середньої освіти, сертифікати ЗНО з української мови та літератури, історії України чи фізики, а також необхідно скласти творчий іспит/композицію (детальна програма представлена на сайті ВНЗ).

Середній бал для вступу на бюджетну форму навчання складає 170 балів, а на контрактну -163 бали. Для контрактників вартість навчання становитиме близько 19 000 грн на рік.

Читайте також: Курьеры и вирусологи: кого еще ищут работодатели в Харькове во время карантина

Скульптор

Спеціальність «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» пропонує нам таку незвичайну та цікаву спеціалізацію як «Станкова і монументальна скульптура». Протягом курсу ви вивчатимете основи композиції, основи пластичної анатомії та скульптурної пластики, закони конструктивної будови форми, розподілу світла на об’ємній формі та ще дуже велику кількість незвичних та корисних дисциплін.

Знову Харківська державна академія дизайну і мистецтв дає нам можливість освоїти це ремесло у їхньому закладі.

Для вступу обов’язково треба скласти творчий іспит, ЗНО з української мови та літератури, хімії або історії України.

Середній бал на бюджет становить 170, для вступу на контрактній основі треба набрати в середньому 160 балів. Вартість навчання для небюджетної форми– приблизно 21 000 грн.

Ерготерапевт

На спеціальності «Ерготерапія, фізична терапія» ви зможете опанувати мистецтво лікування людей, але не в такому напрямку як звичайні представники медичної індустрії роблять у нашому з вами уявленні, а іншими методами.

Ерготерапія дозволить допомагати людям, сприяти їхньому видужанню. Вивчаючи курс та дисципліни, які вам надасть університет, ви в майбутньому зможете реабілітувати людей, робити так, щоб вони якнайшвидше одужували та поверталися до звичного їм життя. Основу вашого навчання складатиме фізична реабілітація. Професія ерготерапевта, реабілітолога є надзвичайно цікавою та корисною, тому радимо вам замислитись над цією спеціальністю.

Такий фах можна здобути у Харківському національному медичному університеті.

Для вступу вам треба атестат про повну загальну середню освіту, сертифікати ЗНО з української мови та літератури, математики та на вибір: хімії, біології чи фізики.

Середній бал для вступу на державну форму становить 175 балів, а на контракт — близько 151. Вартість контрактного навчання складатиме близько 34 000 грн.

Матеріалознавець

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Освітня програма «Матеріалознавство» допоможе глибше зрозуміти та опанувати мистецтво створення матеріалів, технологій за якими вони виготовляються і звичайно на практиці закріпити ці знання, щоб у подальшому їх використовувати. Ця галузь є технічною, і здебільшого переплітається з інженерним фахом.

Спеціальність є надзвичайно потрібною, адже жодна промислова сфера не зможе обійтись без експертів такого профілю.

Даний фах можна здобути у таких університетах Харкова:

  • Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Щоб вступити на такий факультет потрібно скласти іспит ЗНО з української мова та літератури, математики та на розсуд ВНЗ або фаховий екзамен, або ж один з переліку предметів, які вони визначать як пріоритетні.

Середній бал ЗНО бюджетників у минулому році становив 153, тому з таким балом впевнено можете подавати документи, для контракту ж достатньо набрати пороговий.

Вартість навчання здобувачів освіти небюджетної форми складатиме приблизно 11 000 грн на рік.

Спеціаліст з авіоніки

Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут"

Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»

Спеціальність «Авіоніка» дозволить оволодіти навичками у сфері розробки та проектування об’єктів, які рухаються. Ви навчитесь автоматизації приладів, їхньому програмуванню.

Університети, які представляють дану спеціальність:

  • Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба
  • Харківський національний університет радіоелектроніки
  • Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»

Для вступу вам треба скласти українську, математику та третій предмет на вибір.

Середній бал на державну форму навчання – 159, на небюджетну досить просто добре скласти іспит та подолати поріг, установлений державою для навчання у ВНЗ.

Вартість навчання складатиме від 12 000 – 17 000, у залежності від університету.

Промисловий дизайнер

Спеціальність «Дизайн» пропонує надзвичайно цікаву та нестандартну освітню програму – індастріал-дизайн. Павільйони, верстати, рекламні щити, споруди, готельні комплекси – усе це ви навчитесь оздоблювати як з технічного, так і з мистецького боку. Також матимете змогу навчитись 3D моделюванню.

Харківська державна академія дизайну і мистецтв надає освітні послуги в цій галузі. Для вступу треба скласти ЗНО з української мови та літератури, математики, також треба пройти творчий іспит та мати повну середню освіту.

Середній бал для бюджету становить 166 балів, для контракту треба скласти ЗНО, щоб пройти поріг. Вартість навчання складає 21 800 грн за рік.

Читайте також: Войти в ІТ: шесть мифов о работе айтишника

Геодезист

Ця спеціальність тісно пов’язана землею, геодезією (наука про Землю), картографією. Ви навчитесь проводити геодезичні роботи, аерознімання, облік земель та багато інших речей, які знадобляться у майбутній професії. Університети, у яких ви зможете здобути освіту в цій сфері:

  • Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
  • Український державний університет залізничного транспорту
  • Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»

Щоб поступити вам треба буде скласти ЗНО з української мови та літератури, математики та ще одного з предметів, перелік яких кожен університет підбирає індивідуально.

Середній бал державників складає 160 балів, для контракту цей бал становить 130. Вартість навчання, у залежності від ВНЗ, коливається переважно в межах 10 000- 13 000 грн за рік.

Бажаємо успішно скласти ЗНО і стати майстром улюбленої справи!

Підготувала Анастасія Галушко

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: