Генштаб: Початок контрнаступу ЗСУ на Харківщині не викликав у росіян занепокоєння

15:30  |  07.03.2023
Генштаб: Початок контрнаступу ЗСУ на Харківщині не викликав у росіян занепокоєння

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Початок вересневого контрнаступу ЗСУ у Харківській області не викликав у російського командування занепокоєння: протягом перших годин наступу його не сприймали як масштабну операцію. Про це розказали у Генштабі ЗСУ.

За даними Генштабу, Сили оборони почали контрнаступ на Харківщині, застосовуючи «тактику корозії»: невеликі високомобільні групи проникали через прогалини на позиціях окупантів, дезорієнтували тил супротивників, даючи точні цілі для артилерії.

Впродовж першої доби наступу прорвали російську оборону в районі міста Балаклія, заволодівши трьома ротними опорними пунктами противника: «Москва», «Омськ» і «Пітєр».

У Генштабі кажуть, завдяки інформаційній операції частина російського оперативного угруповання в районі м. Ізюма перекинули на Новопавлівський, Запорізький, Криворізький і Південнобузький напрямки у перші дні вересня 2022 року.

На західному фланзі угруповання військ рф перебували росгвардійці та мобілізовані з так званих «лнр» та «днр». Іншу ділянку фронту в районі Балаклії обороняла зведена тактична група в складі мобілізованих загонів кількох підрозділів СОБР і ОМОН.

ЗСУ під час контрнаступу на Харківщині застосовувало техніку, надану партнерами, важку артилерію. Тактичні групи військ для контрнаступу формували зі складу трьох бригад ЗСУ та оперативного полку Нацгвардії, а також з підрозділів спецпризначення.

«Використовуючи ефект несподіванки, Сили оборони України до кінця доби 7 вересня 2022 року просунулись більш як на 20 км в глибину зайнятих противником територій на Ізюмському й Куп’янському напрямках, звільнивши за перші два дні наступу приблизно 400 кв. км території», — сказано у повідомленні.

У Генштабі кажуть: вже 8 вересня захисники вийшли на рубіж за 15 км західніше від міста Куп’янськ: «До кінця наступної доби вони вийшли до південних околиць Куп’янська, розгромивши противника, і почали стабілізаційні дії в районі Балаклії та Ізюма».

Резерви, які спробувало залучити російське командування, виявилися надто слабкими й не змогли стримати наш наступ.

9 вересня відбувся бій біля села Слабунівка: «В ході бою захопили три ворожих танки Т-72, розбили підрозділи ворога і змусили їх відступити. Ворог кидав озброєння і техніку на шляху відходу».

Окупанти залишили Ізюм.

«Того самого дня ЗС України увійшли до міста Куп’янськ. Станом на кінець доби 10 вересня 2022 року, Сили оборони України прорвали оборонні позиції противника на глибину до 70 км, звільнивши понад 3 тис. квадратних км території. Це переважало сукупні територіальні здобутки ворога за попередні п’ять місяців війни», — сказано у повідомленні.

Також підрозділи Сил оборони України завдали удару по позиціях противника на північ від Харкова. 12 вересня Сили оборони України витіснили підрозділи противника за лінію державного кордону.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: