Дослідження харківських школярів випробують у космосі

17:38  |  30.11.2022
Дослідження харківських школярів випробують у космосі

Фото: city.kharkov.ua

Учні Харківської гімназії №47 на борту ракети «SpaceX Dragon» відправили на Міжнародну космічну станцію власну мінілабораторію зі стоматологічними матеріалами. Як повідомили у Департаменті освіти, юні харківські дослідники побували у космічному центру Кеннеді NASA (Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору), поспілкувалися з американськими науковцями, побачили відліт ракети на мисі Канаверал, а зараз повертаються додому.

До складу команди увійшли учні Софія Давидова, Михайло Гарькавець, Єлизавета Садчикова, Владислав Волков та їхній науковий керівник, переможець Всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2022», учитель біології гімназії №47 Андрій Самойлов.

Школярі підготували проєкт «Затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації». Експеримент допоможе вивчити вплив мікрогравітації на структуру пломб та міцність їх з’єднання з зубом, що важливо для лікування астронавтів у космосі.

У департаменті зазначили, що робота над проєктом розпочалася у вересні 2021 року, коли школярі взяли участь у всеукраїнському конкурсі Малої академії наук України в рамках міжнародної програми SSEP (Student Spaceflight Experiments Program — програми шкільних космічних експериментів).

У грудні вони стали фіналістами програми й отримали можливість випробувати дослідження у реальних умовах у космосі.

«Після 24 лютого 2022 року всі учасники команди роз’їхалися по різних куточках світу і не мали доступу до мінілабораторії. Влітку гімназію зруйнували російські ракети, але їхній учитель дістався до школи, забрав лабораторію зі зруйнованого класу біології і переслав її до Польщі. Завдяки цьому команда продовжила експеримент відповідно до вимог NASA. Тепер мінілабораторія знаходиться на МКС, де експериментами школярів за їхніми інструкціями керуватимуть астронавти», — розповіли у Департаменті освіти.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: