«Для отримання грошової допомоги перейдіть за посиланням»: на Харківщині викрито групу шахраїв, які заробляли на фішингу

12:21  |  20.11.2023
«Для отримання грошової допомоги перейдіть за посиланням»: на Харківщині викрито групу шахраїв, які заробляли на фішингу

Фото: t.me/prokuratura_kharkiv

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури викрито чотирьох молодиків, які наживались на довірливих громадянах. До протиправної діяльності причетні троє 20-річних чоловіків та хлопець віком 18 років — усі вони підозрюються в шахрайстві у складі організованої групи. Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, план незаконного збагачення молодики розробили у грудні минулого року. Шахраї налаштували таргетовану рекламу в соцмережах на авдиторію, зацікавлену в отриманні грошової допомоги у вигляді виплат від держави, благодійних фондів тощо.

У рекламному оголошенні пропонувалось перейти за посиланням для оформлення виплат на сайт, візуально схожий на сторінку державного порталу. Однак насправді цей «сайт-перехідник» був створений шахраями.

На ньому зловмисники розміщували фішингове посилання, перейшовши за яким потерпілі опинялися на шахрайському сайті, який імітував вже онлайн-банкінг.

Довірливі громадяни вводили реквізити банківської картки, які запитував сайт, і надалі ці дані ставали доступними для шахраїв.

Потім кошти з банківських карток своїх жертв зловмисники «виводили» на підконтрольні рахунки. Наразі встановлено 13 епізодів злочинної діяльності підозрюваних.

Усім чотирьом молодикам інкримінують шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки організованою групою, повторно (ч. 4 ст. 190 КК України в редакції, чинній до 11.08.2023).

За клопотанням прокурорів усім підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: