Держава та міжнародні партнери продовжують підтримку аграріїв Харківщини

19:50  |  17.03.2023
Держава та міжнародні партнери продовжують підтримку аграріїв Харківщини

Фото: kharkivoda.gov.ua

Міністерство аграрної політики та продовольства України запровадило програми з надання аграріям добрив та посівного матеріалу. У цьому допомагають і міжнародні організації.

Саме Харківщині активно допомагають японські партнери. Зерна соняшнику та кукурудзи на 1 мільйон доларів США закупив Уряд Японії. Ресурс уже завезли до України. Фермери Харківщини можуть подати заявку на його отримання через Державний аграрний реєстр.

«Таких програм дуже багато. Наприклад, Японія ефективно допомагає малим фермерським господарствам. Це ті, що обробляють від 10 до 500 гектарів. Вони безкоштовно надають зерно і мінеральні добрива», — зазначив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Крім того Кабінетом міністрів України проведено оптимізацію Державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» в умовах воєнного стану. У внесених змінах Кабмін продовжив пільгове кредитування аграріїв.

У межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» передбачено:

  • встановлення по кредитам на інвестиційні цілі компенсаційної ставки для середніх та великих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних;
  • встановлення по кредитам на інвестиційні цілі компенсаційної ставки для мікро та малих підприємств на рівні 7% річних з можливістю зменшення для інвестиційних кредитів до 5%;
  • встановлення компенсаційної ставки 9% річних для кредитів на поповнення обігового капіталу для всіх підприємств;

У межах Державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» передбачено:

  • встановлення компенсаційної винагороди для середніх та великих підприємств 11% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 9% річних;
  • встановлення компенсаційної винагороди для мікро та малих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних.

З повним текстом змін можна ознайомитись на сайті Міністерства фінансів України за посиланням.

В межах цьогорічної посівної кампанії на Харківщині планують засіяти 634 тисячі гектарів. Очікується збільшення посівних площ під ярі та олійні зернові культури.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: