Депутати Харківської облради не змогли виключити з назви російського драмтеатру ані слово «російський», ані ім’я Пушкіна

19:49  |  20.09.2022
Вопрос с выплатами заработной платы работникам областных театров решен - ХОГА

Фото: kharkivoda.gov.ua

20 вересня на розгляд депутатів Харківської обласної ради винесли пропозицію про перейменування Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна на Харківській академічний драматичний театр. Про це повідомляє «Думка».

Депутатка облради від партії «Європейська солідарність” Галина Куц подавала пропозицію вилучити з назви слова «російський” та «Пушкіна”.

Однак профільна комісія облради запропонувала Пушкіна лишити.

Позицію комісії представляла депутатка від Блоку Кернеса Людмила Немикіна.

Вона послалася на досвід Другої світової війни, коли нібито не відмовлялися від німецької культури та науки.

«Ми пам’ятаємо, як у минулому столітті весь світ у часи Другої світової війни об’єднався проти німецького фашизму, але світ не відмовився від музики видатних німецьких композиторів Баха та Бетховена. Світ продовжував вивчати твори письменника і філософа Гете, читали дітям казки братів Грімм”, — сказала Немикіна.

Вона додала, що, на її думку, у світовій історії є імена, які не належать одній країні.

«Таке світове визнання отримало і ім’я поета Олександра Пушкіна. Залишивши ім’я Пушкіна у назві нашого театру, ми ще раз покажемо світу, що ми з вами не варвари, ми європейська, освічена та демократична нація”, — сказала депутатка.

Слово взяв і голова фракції «Європейської солідарності” в облараді Олександр Скорик: «Навіть коментувати залишення імені Пушкіна в назві нашого театру — це цинізм найвищого ґатунку. На окупованих територіях, наприклад у Херсоні, все завішано пропагандою з портретом Пушкіна. Сьогодні — це наратив «руського миру”. Ми прекрасно пам’ятаємо, те «чудне мгновєніє” 24 лютого, коли нас почали бомбити. І руссю у нас пахне на Салтівці, на Пятихатках і Рогані, на всіх розбомблених територіях. Залишати ім’я Пушкіна — це велика ганьба. Хочу всім нагадати, що у нас і так достатньо Пушкіна у місті Харкові. Цей театр розташований біля метро Пушкінська, паралельно йому йде вулиця Пушкінська”.

За пропозицію вилучення імені Пушкіна з назви харківського театру проголосували 44 депутати, за необхідний 61 голос.

За пропозицію залишити Пушкіна і вилучити слово «російський” — 55 голосів.

У «Європейській солідарності” повідомили, що рішення переноситься на наступну сесію.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: