Аграрії Харківщини зібрали 2,28 мільйона тонн врожаю в 2023 році (відео)

12:06  |  18.01.2024
Аграрії Харківщини завершують збирати врожай озимих культур

Фото: kharkivoda.gov.ua

Польові роботи велися в усіх районах області, де дозволяла безпекова ситуація. Найбільше фермерські господарства намолотили пшениці – 1,27 мільйона тонн. Врожай соняшнику становив більш як 1 мільйон тонн, а кукурудзи – 957,9 тисячі тонн. Водночас аграрії області засіяли озимину під врожай 2024 року на площі 239,3 тисячі гектарів. Про це під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі ОВА повідомив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

«Аграрії Харківщини продовжують працювати, аби забезпечити продовольчу й економічну безпеку регіону. Порівняно з 2022 роком, кількість врожаю більша на 20% від очікуваних прогнозів. Водночас 70% посівів озимих культур під врожай 2024 року виконався із застосуванням мінеральних добрив. Це свідчить про те що врожайність буде вищою ніж минулого року», — зазначив Євген Іванов.

Також заступник начальника Харківської ОВА розповів про стан галузі тваринництва в області. За останніми даними, на підприємствах регіону налічується більш як 23 тисяч голів крупної рогатої худоби, що на 13% більше показника 2022 року, свиней – 67,8 тисячі, курей – понад 4,6 мільйона. Впродовж минулого року господарства Харківщини виробили 188,6 тисячі тонн молока та 230,9 мільйона курячих яєць.

«Кількість виробленої продукції у 2023 році повністю задовольнила потребу Харківської області, а також перекрила експорт та реалізацію в інших областях України», — додав Євген Іванов.

За попередніми підрахунками, російські окупанти завдали збитків агросектору Харківської області на більш ніж 18 мільярдів гривень. Внаслідок бойових дій заміновано понад 570 тисяч гектарів сільгоспугідь.

«Від початку повномасштабного вторгнення під час проведення сільськогосподарських робіт на полях області відбувся 31 випадок наїзду техніки на вибухонебезпечні предмети, постраждало 28 механізаторів, із них: госпіталізовано з пораненнями 22 особи та загинуло 4 особи. Вкотре закликаємо не проводити робіт на угіддях, що є потенційно небезпечними або замінованими», — розповів заступник начальника Харківської ОВА.

Крім того, фермери Харківщини продовжують звертатися до профільних комісій щодо звільнення податку, плати за землю, пошкоджене чи знищене майно. До органів місцевого самоврядування області надійшло 329 заяв, з яких 281 фермеру надано пільгу.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: