Аграрії Харківщини отримають безкоштовне насіння від французької компанії

19:36  |  02.10.2023
Аграрії Харківщини отримають безкоштовне насіння від французької компанії

Фото: kharkivoda.gov.ua

На потреби фермерів Харківської області передали 35 тисяч тонн насіння овочевих культур. Зерно можуть отримати усі охочі аграрії регіону безоплатно. Про це повідомили в Харківській ОВА.

Реалізувати це вдалося в межах меморандуму про співпрацю та передачу насіння, який було укладено між Департаментом агропромислового розвитку Харківської ОВА, Асоціацією «SAFE» та обласною організацією роботодавців у сфері агропромислового розвитку. В укладанні документа сприяв Комітет медичної допомоги в Закарпатті.

«Ми продовжуємо плідну роботу на базі Регіонального офісу міжнародного співробітництва, аби допомагати аграріям області. Значна кількість підприємств постраждала внаслідок дій окупантів. Тому це зерно дасть змогу заощадити хоча б на посівному матеріалі», — зазначив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Наразі 12 господарств області, які займаються постійним вирощуванням овочів відкритого ґрунту, надіслали запит на отримання гуманітарного насіння. Крім того, в межах меморандуму безкоштовний посівний матеріал можуть отримати й приватні домоволодіння.

«Переконаний, що кількість запитів на отримання насіння буде рости. Це дуже хороша ініціатива, адже з часом насіння втрачає якість та репродуктивний потенціал. А це зерно – свіже, молоде і має перспективу хорошої врожайності», — зазначив голова правління Харківської обласної організації роботодавців у сфері агропромислового розвитку Іван Глянь.

Також було укладено ще один меморандум про партнерство та співпрацю між Харківською обласною організацією роботодавців у сфері агропромислового розвитку та Інститутом овочівництва і баштанництва НААН. Установа надаватиме методичні та практичні рекомендації фермерам регіону щодо догляду та зрощування рослин.

«Ці сорти французького насіння якісні, не протруєні, можуть зберігатися по декілька років і не втратять своїх властивостей. Крім того, тут багато сортів тих чи інших овочів, яким може знадобитися особливий нагляд, враховуючи ґрунт та погодні умови», — розповів директор Інституту овочівництва і баштанництва НААН Олександр Куц.

За попередніми підрахунками, насіння овочевих культур має вистачити на засів близько 8 тисяч гектарів.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: