ТОП-5 вітамінів групи В: міцна нервова система, здорова шкіра та спокійна вагітність

12:20  |  11.12.2020
витамины, таблетки
Новости компаний

Дефіцит вітамінів групи В – поширене явище, спричинене самою природою цієї групи речовин. Ці вітаміни є водорозчинними, тобто постійно виводяться з організму нирками разом з рідиною. З цієї причини накопичити їх «про запас» неможливо – надлишок вітамінів виходить з організму з сечею, а в нашому тілі міститься лише незначний «оперативний резерв».

Незначний збій постачання вітамінів разом з їжею — і в організмі формується їх дефіцит, який потрібно компенсувати, нормалізуючи харчування або приймаючи спеціальні вітамінні комплекси. Все через ту ж розчинність у воді, вітаміни групи В рекомендують приймати з достатньою кількістю рідини — це покращує їх засвоєння організмом.

Чому так важливі вітаміни групи В?

Ці сполуки грають дуже важливу роль в обміні речовин на клітинному рівні. До групи включені такі вітаміни:

  • В1 — тіамін;
  • В2 — рибофлавін;
  • В3 — нікотинова кислота;
  • В5 — пантотенова кислота;
  • В6 — піридоксин;
  • В7 — біотин;
  • В9 — фолієва кислота;
  • В12 — ціанокабаламін.

Прояви нестачі вищеперерахованих сполук різноманітні. Це і неврологічні симптоми: забудькуватість, дратівливість, втомлюваність, тяжка депресія та ін. Це проблеми зі шкірою – дерматити, сухість шкіри, часті подразнення губ та язика.

Ще однією можливою ознакою дефіциту є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, найчастіше – нудота. Окремим наслідком нестачі вітамінів групи В є захворювання крові, як правило, проявляє себе анемія. Фолієва кислота є дуже важливим фактором сприятливого перебігу вагітності.

З усіх вищеперерахованих вітамінів, лише дефіцит вітаміну В5 та В7 зустрічається вкрай рідко. Завдячувати цьому слід бактеріям, що населяють наш кишечник та стабільно постачають організму ці життєвоважливі речовини.

Як компенсувати дефіцит вітамінів групи В?
Повноцінний раціон, звісна річ, може забезпечити нас необхідною кількістю вітамінів групи В. Але в деяких випадках доречною є швидка корекція їх рівня в організмі за допомогою вітаміно-мінеральних комплексів.

Найбільш популярними на вітчизняному ринку є наступні препарати:

  • Магне В6. Комплекс з вітаміну В6 та магнію, що незамінний за значних фізичних навантажень та хронічних стресів. Препарат призначений боротися з можливими наслідками дефіциту магнію та вітаміну В6: посиленою дратівливістю, підвищеною втомлюваністю, болем в м’язах та незначними порушеннями сну. Таблетки приймають двічі або тричі на день, під час їжі. Добова доза коливається в межах 6-8 таблеток, які важливо вживати з достатньою кількістю рідини.
  • Серія «Доппельгерц актив». Окрім різноманітних вітамінів групи В може включати, гліцин, магній, фосфоліпіди та інші речовини, важливі для повноцінного функціонування організму. У склад біологічно активних добавок серії додаються екстракти лікувальних рослин, що доповнюють їх ефект.
  • Мільгама. Комплекс, що включає вітаміни В1, В6, В12 та лідокаїн. Випускається у вигляді таблеток та розчину для ін’єкцій. Призначається пацієнтам з неврологічними патологіями: невритами, невралгіями, полінейропатіями, корінцевим синдромом і пр. Знімає больові відчуття та покращує проведення нервових імпульсів
  • Неуробекс. Поєднання вітамінів В1, В6 та В12, що випускається лише у вигляді таблеток.
  • Нейробіон. Також складається з вітамінів В1, В6 та В12. Випускається у формі таблеток та розчину для ін’єкцій

Важливо розуміти, що надлишок вітамінів в організмі так само небезпечний, як і їх брак. І хоча вітамінів групи В, завдяки легкому виведенню з організму, ця теза стосується найменшим чином, все ж слід не забувати, що прийом будь-яких препаратів слід проводити лише після консультації з лікарем.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: