Що варто знати про кредити готівкою на картку

9:34  |  21.02.2023
Кредит готівкою, Харків
Новини компаній

Кілька років тому в Україні почався справжній бум споживчого кредитування. Десятки банків та небанківських фінансових установ запропонували фізичним особам отримати кредит готівкою за спрощеною схемою. Щоб отримати потрібну суму, клієнту достатньо було надати паспорт та код: жодних довідок про доходи та тривалих перевірок – кілька хвилин і можна йти витрачати гроші.

Ще один сплеск кредитування стався після запровадження механізму онлайн оформлення. Після заповнення анкети та акцептування, клієнт отримує кредит готівкою на картку – зручність та простота такого способу залучила до кредитування мільйони українців. Навіть попри те, що першим на ринку цю технологію запровадили небанківські установи, ставки по кредитах в яких значно вищі за банківські.

Як банки визначають, кому можна дати кредит готівкою

Але за деякий час аналогічні кредитні продукти з’явилися і в банках. Так українці отримали можливість брати кредити на більші суми з меншою ставкою та більш зручним режимом користування кредитом, що включав лише один платіж на місяць в графіку погашення. Але при цьому зберегли швидкість та комфорт, що вже став стандартом на ринку споживчого кредитування.

Секрет такої швидкості – скорингова система. Фактично, це математична модель або формула, що враховує багато різних параметрів та рис потенційного позичальника та визначає вірогідність того, що він зможе якісно користуватися кредитом, своєчасно вносити платежі та сплачувати нараховані відсотки. Система визначає бал (так званий “скор”) за кожним параметром, що відомий про позичальника, а потім сумує усі оцінки. Якщо підсумок більший за порогове значення, визначене банком, кредит готівкою надішлють на картку майже миттєво. Якщо ні – у позиці відмовлять.

Наприклад, одружений чоловік отримає більше балів, ніж холостяк. Наявність дітей теж додасть балів та шансів на отримання потрібної суми на картку. Але найбільш важливим та цінним параметром банки вважають кредитну історію: чи вносив позичальник усі платежі за раніше виданими кредитами за графіком, чи вчасно сплачував відсотки, яким, зрештою, був паттерн користування кредитом.

Вимоги до позичальників можуть бути різними. Але загалом працює правило: чим вища ставка за кредитом, тим простіше отримати кредит готівкою на картку. Саме тому експерти рекомендують в першу чергу звертатися за потрібною сумою до банку. Шансів на позитивне рішення тут трохи менше, але і погашення кредиту буде значно простішим, як за графіком, так і за сумою та відсотками.

Якщо ви вже отримали кредит готівкою на картку, обов’язково зверніть увагу на правила користування кредитом. По-перше, слід ретельно дотримуватися графіку погашення, своєчасно вносити усі потрібні платежі та сплачувати відсотки. В іншому випадку банк застосує штрафні санкції, наприклад, у вигляді підвищеної відсоткової ставки, до того ж можна зіпсувати кредитну історію та зрештою закрити для себе доступ до нових кредитів готівкою на картку від банку.

По-друге, з’ясуйте тарифи по картці, що її видав банк при оформленні кредиту готівкою. В одних випадках фінустанова встановлює вищу ставку тарифу, якщо клієнт знімає потрібну суму у банкоматі. В іншому – якщо він, навпаки, розраховується карткою напряму у магазині. Щоб не витрачати зайвого краще використовувати такий спосіб користування кредитом, який буде найбільш економічним.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: