Дрібниця, а неприємно: як виявити та замінити зламаний термостат

15:46  |  08.12.2022
термостат
Новости компаний

Термостат — невелика механічна деталь системи охолодження авто, яка, незважаючи на свій розмір, виконує важливу функцію і здатен доставити великі проблеми. Напевно, всі бачили в кіно, як з-під капота автомобіля, що зламався, вириваються клуби пари.

Ці «спецефекти» викликає саме несправний термостат, а крім них, наприклад, класичну зимову проблему — непрацюючу піч. Полагодити термостат неможливо, рішення одне — заміна. Однак для цієї елементарної операції звертатися на СТО необов’язково. Ви можете замовити термостат Ланос в інтернет-магазині і вставити на потрібне місце своїми руками. Найбільша проблема тут – правильно діагностувати проблему.

Що говорить про поломку термостата

Термостат — всього лише механічний клапан, який скидає перегріту рідину для охолодження. Однак якщо клапан перестане функціонувати, дуже швидко у автомобіля почнуться дві великі проблеми:

  • двигун перестане прогріватися або, навпаки, постійно перегріватиметься
  • салон перестане опалюватись

Виходячи з цього, не помітити пошкодження термостата неможливо. Звичайно, проблеми з температурою двигуна та кліматом у салоні можуть бути викликані іншими причинами, тому треба орієнтуватися за характерними ознаками:

  • двигун перегрівається вже через 15 хвилин після запуску
  • двигун гріється дуже довго
  • температура в салоні скаче
  • з-під корпусу термостата витікає охолоджувальна рідина.

Хоча б одна з перелічених ознак говорить про те, що термостат «все». Як зазначено вище, ремонту ця деталь не підлягає. Однак, перш ніж купувати нову, можна провести додаткову діагностичну перевірку.

Як перевірити термостат

Перевірити термостат і переконатися у його непрацездатності можна кількома способами. Найпростіший не вимагає демонтажу та рекомендується водіям без досвіду в авторемонті.

Насамперед треба запустити двигун і почекати, поки стрілка температурного датчика антифризу почне рухатися. Якщо термостат заклинило у закритому вигляді (перегрів), стрілка спрямує до 90 градусів вже за хвилину. Якщо проблеми з недобором температури, загляньте під капот і доторкніться до нижнього патрубка радіатора.

У нормі нижній патрубок повинен бути холодним протягом мінімум 2 хвилини після запуску двигуна (при температурі +20). Якщо патрубок потеплішав раніше, ніж потрібно — термостат заклинило у відкритому вигляді.

Як замінити термостат

Отже, сумнівів більше не залишилося, термостат куплено і треба лише замінити його. Жодних спеціальних засобів, крім набору гайкових ключів, для цього не знадобиться. Підготуйте відро для зливу антифризу, антифриз на заміну, новий термостат та встановіть автомобіль на плоскому майданчику. Машина повинна охолонути не менше пів години, якщо була заведена.

Орієнтуючись на верхній патрубок на радіаторі, знайдіть корпус термостата, з’єднаного з двигуном. Відкрутіть пробку на бачку з антифризом і злийте його у відро. Зливати можна не повністю, головне, щоб рівень рідини опустився нижче за клапан термостата. Відкрутіть кріплення та зніміть термостат. Потім зніміть гніздо з елемента нагрівання. Встановіть гумку ущільнювача від нового термостата і сам термостат затягніть кріплення. Проконтролюйте закриття зливної пробки. Залийте рідину і запустіть двигун, щоб виключити повітряні пробки.

Після цього можна випробувати систему. Перевірте температуру двигуна, рівень антифризу, відсутність течі. Якщо все гаразд, автомобіль готовий до використання.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: