Потреба дихати: хто і як торгує медичним киснем на Харківщині

16:06  |  19.10.2020
Кисень

В Україні, як загалом і у всьому світі, медичний кисень вже давно віднесений до категорії лікарських засобів. Враховуючи, що найчастіше його використовують для операційного наркозу для тяжкохворих пацієнтів, при отруєннях, серцевій недостатності та важкого перебігу хвороб органів дихання, якість та доступність кисню є життєво важливим питанням. 

Коронавірус COVID-19, що продовжує набирати оберти, вніс свої корективи в формування попиту на цю продукцію, створивши небачений до цього ажіотаж навколо доволі обмеженого кола постачальників медичного кисню. Так станом на початок жовтня з проблемою недоотримання необхідного об'єму газу стикнулись лікарні Одеси. Про недостатню кількість точок подачі кисню повідомляють і в столиці

На Харківщині, де з початку карантину відчувається суттєвий брак медичного персоналу, з поставками медичного кисню поки все гаразд. Сприяє цьому наявність в області власного підприємства, що виготовляє та поставляє критично необхідний нині газ. 

Постачальник медичного кисню на Харківщині 

Кислород

 Одним з 16 українських постачальників медичного кисню, що мають відповідну ліцензію, є ПрАТ «», який з моменту запровадження системи ProZorro до 9 жовтня 2020 року встиг отримати 389 замовлення на суму 104,79 мільйонів гривень. Продукція підприємства поставляється практично у всі регіони України, хоча основним покупцем товару є звісно медзаклади Харківської області. 

З середини 2018 року генеральним директором заводу призначено Сергія Шаталюка, а от акціонери залишаються незмінними вже не один десяток років. Нині 100% акцій підприємства належать дочірньому підприємству «Мессер Україна» засновником якого у свою чергу є естонське акціонерне товариство «Елме мессер гааз». 

 Одним з 16 українських постачальників медичного кисню, що мають відповідну ліцензію, є ПрАТ «Харківський автогенний завод», який з моменту запровадження системи ProZorro до 9 жовтня 2020 року встиг отримати 389 замовлення на суму 104,79 мільйонів гривень.

Бенефіціарами ж «Харківського автогенного заводу» є жителі Естонії Федір та Ігор Бермани, а також німець Стефан Мессер. Окрім «газового бізнесу» сім'ї Берманів належить естонська компанія BLRT Grupp, яка спеціалізується на кораблебудуванні. Серед іншого ім'я Федора Бермана фігурує в «злитих» ЗМІ документах панамського адвокатського бюро Mossack Fonseca, що було реєстратором офшорів для сотні фізичних та юридичних осіб зі всього світу.

Читайте також: Нова дорога Кернеса: як у Фельдмана віджимають «Барабашово»

Коронавірусний кисень

Медицинский кислород

 За інформацією системи публічних закупівель ProZorro, з моменту запровадження в Україні «ковідних закупівель», що дозволяли без проведення торгів купувати товари та послуги для боротьби з коронавірусною хворою, «Харківський автогенний завод» отримав 29 замовлень на загальну суму 2,36 мільйонів гривень. 

Аби перевірити цінову політику компанії ми виокремили із загального числа лише ті тендери, що стосувались придбання медичного кисню в 40 літрових балонах об'ємом 6,48 кубометрів. Таких договорів, підписаних з 13-ма замовниками  трохи більше ніж за 5 місяців, фірма має 24. Загальна вартість проданого товару – 2,04 мільйона гривень.

Найцікавіше, у цій ситуації – вартість одного балона, яка коливалась від 150 до 300 гривень за одиницю. 

 Представниця «Куп`янського територіального медичного об`єднання» Наталія Синько запевняє, про те що їхній медзаклад платить за один балон кисню вдвічі більше за харківських колег, у їхньому медзакладі не знають. Останнє замовлення лікарні – 500 балонів кисню по 300 гривень кожен, загальною вартістю 150 тисяч гривень.  При цьому «Міська клінічна багатопрофільна лікарня № 25» Харківської міської ради на ту ж суму отримала вдвічі більше товару – 1000 балонів.

Така різниця в ціні, припускають у Куп'янському, може бути пов'язана з віддаленістю підприємства-постачальника. Справа в тому, що за умовами контрактів між «Харківським автогенним заводом» та контрагентами, підприємство самостійно привозить замовнику кисень в наповнених балонах, взамін забираючи старі, вже порожні. 

Проаналізувавши «коронавірусні закупівлі», за якими завод поставляв кисень констатуємо – підприємство дійсно суттєво підвищує вартість товару орієнтуючись на віддаленість замовника. 

 Однак гнучкою таку систему назвати надзвичайно важко. Наприклад найближчими до заводу медзакладами виявились Міська багатопрофільна лікарня №18, яка у жовтні купила товару на 192 тисячі гривень та Міська клінічна багатопрофільна лікарня №25, яка двома тижнями раніше зробила замовлення на 150 тисяч. Незважаючи на приблизно однакову відстань від виробника – близько 3,5 кілометрів, вартість балона з киснем для замовників відрізнялась: 160 гривень для 28-ї лікарні і 150 гривень для 25-ї.

А от Балаклійській центральній клінічній районній лікарні, що за 87,3 кілометри від виробника, завод виставив ціну в 300 грн/балон, при тому, що для Первомайської районної лікарні, розташованої на 3,4 кілометри далі, кисень продали по 250 грн/балон.

Вже відоме нам «Куп`янське територіальне медичне об`єднання» за «коронавірусною процедурою» купувало товар шість разів. П'ять з них – невеликими партіями, на суми 6 та 12 тисяч гривень. При цьому ціна одного балону складала завжди 300 гривень за одиницю. Такою ж вона виявилась і останнього разу, коли медики закупились вже на 150 тисяч гривень. Незважаючи на суттєву різницю в кількості товарів ціна так і лишилась незмінною – 300 гривень. Таким чином, якщо орієнтуватись на базову ціну в 150 грн/балон, просто за доставку Куп`янське територіальне медичне об`єднання заплатило 75 тисяч гривень, або ж по 704 гривні за кілометр. 

Читайте також: Я люблю метро: известные харьковчане рассказывают истории о харьковской подземке

 Вигідна конкуренція

Медицинский кислород

 Окрім відсутності гнучкої тарифікації доставки товару, через яку медзаклади змушені суттєво переплачувати за життєво необхідний в умовах коронавірусної пандемії кисень, не менш важливим фактором є застосування безконкурентних торгів. Можливість заключати договори напряму, пояснюючи це необхідними для боротьби з коронавірусом заходами, не в кращий бік позначилась на вартості товарів і послуг, що купуються за цією процедурою. 

Варто зауважити, той же  «Харківський автогенний завод», взявши участь у відкритих торгах оголошених «Сумською обласною клінічною лікарнею», у підсумку підписав з медзакладом договір на поставку медичного газу. Ціна одного балона, порівняно з деякими «ковідними» харківськими закупівлями, далеко не найменша —  255 гривень до підписання додаткової угоди та 238,32 гривень після неї. 

Ця, здавалось би посередня ціна, є, однак важливою для розуміння політики компанії-постачальника, адже Сумська обллікарня знаходиться за 250 кілометрів від заводу. 

Таким чином, завдяки відкритим торгам, медики із сумської області отримають медичний газ на 15% дешевше від колег з Куп'янського, які знаходяться вдвічі ближче до постачальника. 

Павло Лісниченко

 Публікація підготовлена в рамках проєкту «Антикорупційні розслідування закупівель COVID-19 у 4 пілотних регіонах на основі інтерактивної карти», який виконує Антикорупційний штаб завдяки фінансовій підтримці British Embassy Kyiv. Погляди, висловлені в цій публікації, належать автору і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

 

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: