Нова дорога Кернеса: як у Фельдмана віджимають «Барабашово»

14:56  |  15.05.2020
Барабашово

Будівництво нової дороги у Харкові, яка пройде через найбільший в Україні спальний мікрорайон Салтівку, має стати одним з головних козирів у колоді мера міста Геннадія Кернеса.

По-перше, це може додати електоральних бонусів на мерських виборах, які пройдуть  вже восени цього року, а по-друге дозволить зменшити головний актив одного з опонентів мера, нардепа Олександра Фельдмана. Цей актив —  усім відомий торговий центр «Барабашово». 

На реалізацію дороги, яка пройде через «Барабашово» вже виділили 100 млн. грн. бюджетних коштів.  Ці гроші підуть на розробку проектів дороги та початок будівництва.

Історія стосунків Кернеса і Фельдмана

Кернес и Фельдман

Де-факто Кернес керує Харковом з 2006 року. Спочатку він був секретарем міськради при мері Михайлі Добкіні, а з 2010 року є діючим міським головою. І саме в той період починається  протистояння Кернеса з Фельдманом за контроль над харківськими ринками.

Якщо в середині «нульових» Фельдман та його концерн «АВЕК» контролювали більшість харківських ринків, то зараз у Фельдмана лишився лише «Барабашово». Натомість інші ринки тепер відносяться до найближчого оточення Кернеса – серед власників його цивільна дружина Оксана Гайсінська та пасинок Родіон Гайсінський, а також найближчі соратники.

За останні 15 років відносини Кернеса та Фельдмана розвивалися як на «американських гірках». З 2008 року ринок «Барабашово» не один раз горів. «Авек» звинувачував в пожежах Кернеса і Добкіна.

У 2010 році Фельдман вийшов з «Батьківщини», відмовившись від боротьби за крісло мера Харкова. Міським головою став Кернес, а Фельдман переобрався у Верховну Раду, але вже від Партії регіонів. На певний час між двома опонентами запанував мир. В 2011 році, коли президентом був Янукович, Кернес та Фельдман разом відкривали спортивні майданчики.

В 2015 році Фельдман завів до міськради невеличку фракцію партії «Наш Край», яка складалася майже повністю з менеджерів його концерну. Опозицією Кернесу менеджери не стали. За даними експертів організації «Опора» депутати з фракції «Наш край», яку очолював Олександр Фельдман-молодший голосували в 95 відсотках так само, як і фракція, підконтрольна меру.

Але відносини між Фельдманом і Кернесом були далекі від ідеальних. І з 2017 року Кернес почав просувати  альтернативного кандидата на окрузі Фельдмана – депутата облради Олександра Ткаченка. Але останній вибори програв. Фельдман став єдиним нардепом не від «Слуги народу», який в минулому році переміг по «мажоритарці» у Харкові.

І ось в цей час Кернес дістав новий козир, проект дороги, що має простягнутися територією ринку «Барабашово».

Читайте також: Кернес, Фельдман, Светличная: кто станет новым мэром Харькова

Дорога через ринок «Барабашово»

В горсовете утвердили строительство дороги в районе «Барабашово»

Фото: city.kharkov.ua

За даними міськради, будівництво такої дороги планувалося ще в 1980-х роках, для чого приватна забудова вздовж лінії метромосту була знесена з великим запасом. Там же були побудовані дві опори майбутнього автомобільного мосту поруч із метромостом, після чого будівництво зупинилося.

Чиновники періодично згадували про можливість будівництва дороги через «Барабашово». Віце-мер з питання містобудування Тетяна Овінникова в 2013 році розповідала, що в районі торгового центру «Барабашово» планується «пробити» транспортну магістраль, яка стане продовженням проспекту 50-річчя ВЛКСМ (тепер Ювілейний проспект). Це «пробивання» дозволить зв’язати центр міста і Салтівський житловий масив, і тим самим поліпшити транспортне сполучення.

Але до реальних дій у цьому напряму дійшли лише в 2019 році.

5 вересня на своїй сторінці в фейсбуці Кернес оголосив про будівництво нової дороги. А вже 18 вересня пообіцяв, що дорога буде побудована до дня міста у 2020 році. Тобто до 23 серпня.

Вже за місяць депутати міськради дозволяють будівництво нової дороги. Мітинги торговців «Барабашово» на їхні рішення аж ніяк не вплинули.

Зазначимо, згідно з рішенням міськради, будівництво нової дороги передбачає поліпшення транспортного сполучення густонаселеного Салтівського житлового масиву з центральною частиною міста шляхом подовження пр. Ювілейного до вул. Шевченка. Це дозволить перерозподілити транспортне навантаження з вул. Академіка Павлова, Салтівського шосе та інших прилеглих вулиць. Протяжність дороги складає 2,5 км.

На початку грудня міськрада забирає 12 земельних ділянок загальною площею 8,6 га, для будівництва магістралі з Салтівки в центр міста. Після чого, Фельдман заявяє про cвої наміри балотуватися в мери міста.

Тим часом, проект нової дороги мерія замовила «улюбленим архітекторам». На інженерні та проекті роботи для будівництва нової дороги, за даними сайту «Прозорро», ТОВ «Сіті-дізайн» отримало близько 8 млн. грн.

Для того, щоб уникнути проведення відкритих торгів і самим визначити проектанта, в мерії просто розбивали проектні роботи на ділянки, а оплату — на різні роки.

ТОВ «Сіті-дізайн» — це фірма з оточення головної архітекторки міста Тетяни Поліванової. Керівником ТОВ «Сіті-Дизайн» є Майя Приходченко, засновником –Любов Тетельбаум.

Фірма створена у 2016 році. Директором тоді була вказана Олена Головачова. Остання також була співробітницею фірми «Ароф». Більше того, ТОВ «Сіті-Дизайн» знаходилось за тією ж адресою, що й «Ароф» й використовувало навіть їхній телефон. А донька Тетяни Тетельбаум – Євгенія – вказана, як родичка засновниці ТОВ «Ароф» Майї Поліванової. В своїй декларації головний архітектор Харкова Тетяна Поліванова вказувала дохід як від фірми «Ароф», так і від ТОВ «Сіті-Дизайн».

Саме «Ароф» та «Сіті-Дизайн» роблять проекти всіх вітринних інфраструктурних проектів харківської мерії.

У квітні 2020 року Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради оголосило тендер на розбудову магістралі загальноміського значення на ділянці від вул. Мойсеївської до метромосту очікуваною вартістю 98 355 млн. грн.

Проведення торгів та підписання угоди могло би дати старт законним діям з будівництва дороги. Але мерія отримала скаргу на умови тендерної документації від ТОВ «Міжнародний Фонд Ініціатив», яке має відношення до оточення власників ринку «Барабашово».

Ця фірма записана на Едуарда Гайденка та Віктора Галюгіна. Перший був членом наглядової ради газети «Время», яку очолював батько Фельдмана, а також помічником нардепа. Щодо Галюгіна, то на нього оформлені кілька фірм, що розташовані на ринку. Раніше засновником цієї фірми був Андрій Колос – голова фракції «Наш Край» у міськраді та екс-менеджер концерну «АВЕК».

Розгляд цієї скарги заплановано на 22 травня.

Читайте також: Сдают в эксплуатацию: топ-5 главных строительств года в Харьковской области (Фото)

Силове протистояння

Массовые беспорядки у ТЦ «Барабашово»: 56 участникам конфликта сообщено о подозрении

Фото: hk.npu.gov.ua

Тим часом, на самому ринку «Барабашово» перманентно відбуваються силові протистояння.

27 лютого на територію ринку прибули невідомі у камуфляжі з метою демонтажу об’єктів ринку, включаючи усім відому арку на в’їзді з написом ТЦ «Барабашово». Арку намагалися підпалити. Цим діям активно заважали люди, які називали себе підприємцями ринку.

Розпочалася бійка. Невідомі пустили у хід світлошумові гранати, кілька людей отримали опіки очей, рук та ніг, їх було доставлено до лікарні. Поліція тоді затримала більше 50-ти участників тих подій.

Відділ коммунікації ГУ Нацполіції в Харківській області повідомив, що за фактом подій на ТЦ «Барабашово» відкрито кримінальне провадження за статтею «масові заворушення».

Більшість з затриманих під час бійки відносилися до охоронного агентства ТОВ «Антирейдер ГО «ВЕТЕРАН». Ця фірма раніше отримала три підряди від міськради загальною вартістю 15 млн. грн.

Миротворцем у протистоянні Фельдмана та Кернеса намагався виступити голова ОДА Олексій Кучер. Але після чергового протистояння він відправився скаржитися президенту Володимиру Зеленскому.

Зараз активна фаза будівництва пригальмувала. Це ставить під питання реалізацію будівництва дороги саме до 23 серпня. Але ситуація не врегульована, і чим ближче до виборів, тим активнішим буде протистояння.

Варіантів подальших подій є декілька: будівництво дороги – це смерть ринку у тому вигляді, в якому він працював останні два з гаком десятиріччя. Тим більше, що в планах мера будівництво «альтернативного комунального ринку».

Якщо ж Фельдману вдасться в черговий раз встояти, то в нього буде шанс посперечатися з Кернесом на місцевих виборах.

І під час цього штилю цікаво чи використають цей конфлікт в Офісі Президента, тим більше 4 березня Міністерство розвитку громад і територій очолив харків’янин Олексій Чернишов, який з початку 2000-х і до 2014 року працював на ключових позиціях у концерні «АВЕК».

В будь-якому випадку цей блокбастер буде хвилювати харків’ян ще як мінімум протягом кількох місяців.

Андрій Павлов

 

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Nat 22:05 | 01.06.20

    Совершенно очевидно, что любой гражданский (как и политический) конфликт следует разрешать за столом переговоров, чтобы «и волк был сыт, и овца не съедена». К сожалению, в политике «кто сильней – тот прав». Посмотрим, «кто сильней».

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: