«Чорні роботодавці»: розповідаємо, як наш кореспондент влаштувалася у фірму «Статус», що торгує біодомішками

10:54  |  24.11.2021

Безробітні мешканці Харкова масово скаржаться в iнтернеті на фейкових роботодавців. Мова йде про сумнівні компанії, які обіцяють роботу з гарними умовами та високою зарплатнею, а насправді намагаються втягнути пошукачів в мережевий бізнес за принципом «піраміди».

Кореспондент Mykharkov.info вирішила розібратися у ситуації та провести власне розслідування після того, як сама отримала пропозицію прийти на співбесіду на посаду помічника керівника компанії «Статус», що діє у Харкові. Далі в тексті — розповідь кореспондента Аріадни Скели. 

Яку роботу пропонує компанія «Статус»

Мені подзвонили зненацька, сказали, що знайшли резюме у базі даних. Запропонували посаду помічника керівника. Представилися компанією «Статус».

На питання, чим займається фірма – відповіді не дали. Зате пояснили, що суть обов’язків полягатиме у отриманні вхідних дзвінків та консультаціях клієнтів. Відразу виникла підозра щодо правдивості пропозиції. Неодноразово чула ще з 90-х років про різні схеми «чорних» або фейкових роботодавців, які беруть гроші за працевлаштування або пропонують долучитися до мережевого бізнесу на зразок фінансової «піраміди».

Не гаючи часу, оскільки виникла нагода для журналістського розслідування, погодилася на призначений час співбесіди за адресою – Куликівська 2 (колишня Мельникова 2). Я пошукала відгуки про компанію і виявилося, що негативних відгуків від пошукачів роботи у Харкові щодо цієї фірми чимало. Стосовно назв – у компанії їх три: «Статус», «Тяньши», «Тіens».

З відгуків безробітних харків’ян з’ясувалося, що представники компанії дзвонять усім, чиє резюме знаходять, пропонують посаду помічника керівника, менеджера чи консультанта, запрошують на співбесіду, де потрібно заповнити анкету з питаннями на кшталт «Скільки часу ви можете приділити роботі? Який дохід хотіли б мати у перший місяць та на перспективу».

Якщо кандидат підійде ( між іншим, підходять усі претенденти), передзвонюють у той самий день і пропонують пройти кількаденне стажування.

Читайте також: Девушка потеряла руку в супермаркете Харькова: работодатели отказались выплачивать компенсацию

Анонімний відгук в Інтернеті: «О 20: 59 мені надійшов дзвінок, моя кандидатура погоджена. Маю прийти на три дні стажування. Сказали, аби наступного дня прийшов о 10:30, взяв з собою ручку, зошит, два фото, бейдж. Прийшов на заняття, слухав, конспектував, жодної конкретики не давали. У кінці лекції домашнє завдання — прочитати книгу, яку дали під заставу у 50 грн. Наступного дня було ще дві лекції, знову жодної конкретики. На третій день жіночка почала розповідати про те, наскільки чудодійні їх препарати, біодомішки. Нам це пропонували купити за величезні гроші. 13 тисяч 625 гривень ти повинен дати, аби «увійти» у цей «бізнес». Далі я повернув усі книги та пішов. Не вірте, не давайте жодної копійки!», — повідомив харків’янин.

З інформації, яку харків’яни залишили в інтернеті, можна дізнатися, що офіси цієї контори розташовані за різними адресами: Куликівська 2, Суздальські ряди 9, поверх 7, кабінет 716, Сумська 4, 2 поверх, Полтавський шлях 31.

Настав день і моєї співбесіди (розслідування). Я спізнилася на півгодини. Вирішила перевірити, чи приймуть мене із запізненням. З’ясувалося, що так, запізнення – це не страшно. Розмова відбулася з менеджером з персоналу, перед цим заповнила анкету з питаннями, в яких сама «вода».

Як і писали харків’яни у відгуках, конкретики на співбесіді не добитися, співробітник компанії говорить завченими фразами, на питання не відповідає.

«Нас знають клієнти – фізичні або юридичні особи, ми йдемо з ними на переговори, підписуємо договори, контракти. Офісний персонал є матеріально відповідальним. У ваші обов’язки входитиме приймання телефонних дзвінків, консультація клієнтів з питань угоди, допомога в оформленні контрактів. Робота на рівні заповнення бланків. Ми покажемо, що і як робити», — пояснив менеджер з персоналу Данило Доценко.

Нижче дослівний діалог з менеджером компанії:

—Ви сказали, що компанія продає продукти харчування, які саме?

— Біодомішки, товари переважно оздоровчого напрямку.

— Яку саме побутову техніку продає компанія?

— Побутові прилади, спрямовані на здоров’я. На спеціальному занятті на стажуванні ви розбиратимете цю тему.

— Скільки часу триватиме стажування?

— Про це ми розповімо пізніше.

— Чи підписуєте ви наказ про стажування, в якому прописані умови стажування?

— Про це ви дізнаєтеся пізніше.

На всі інші питання, як і на зазначені вище, від менеджера персоналу не було жодної конкретної відповіді, окрім інформації про зарплату, яку пообіцяли у перший місяць роботи  у розмірі 14900 грн з подальшим стрімким зростанням, при цьому працювати можна навіть чотири години на день.

Судячи з відгуків в Інтернеті, у день співбесіди пошукачам безсовісно брешуть, обіцяють і чотиригодинний робочий день, і непогану зарплату із швидким збільшенням, і навіть офіційне оформлення, при цьому про жодні документи (накази) щодо стажування, згідно з трудовим законодавством України, не кажуть. У той же вечір мені передзвонили та запросили пройти, як і всім іншим, стажування.

Як захиститися від «чорних роботодавців»: поради юриста

Юрист Роман Ліхачов

Юрист Роман Лихачов

Як убезпечити пошукачів від «чорних» роботодавців, отримати справжню роботу, а не стати заручником сумнівних схем, розповів юрист та правозахисник Роман Лихачов.

«У першу чергу, людина повинна розуміти, хто її приймає на роботу, хто з нею проводить співбесіду: директор, його заступник чи менеджер з персоналу? Пошукач має попросити людину, котра проводить  співбесіду, назвати своє ім’я, прізвище та посаду. У подальшому, якщо ухвалено рішення, що пошукач повинен розпочати роботу, йому зобов’язані надати відповідний наказ, він має ознайомитися з посадовою інструкцією, щоб йому повідомили, де знаходиться його робоче місце – тобто це свідчить, що фахівця взяли», — розповідає Лихачов.

Те саме стосується і прийняття людини на стажування, запевнив юрист, згідно із трудовим законодавством України, видається відповідний наказ, в якому зазначені певні обов’язки як співробітника, так і роботодавця.

За твердженням Романа Лихачова, чим більше у суспільстві кризових моментів ( починаючи від 2020 року в Україні, як і у всьому світі, відбулася хвиля локдаунів – серйозне випробування для людства), тим активніше з’являються шахрайські схеми, у тому числі на ринку праці. Подолати їх можна, якщо люди масово залишатимуть скарги у відповідних інспекціях.

Читайте також: Угрожают судом и штрафами: как сразу две компании по обслуживанию домофонов годами вымогают деньги с харьковчан

«Попит на пошук грошей, роботи породжує схеми шахраїв. Є такі «чорні» роботодавці, котрі просять залишити аванс, якщо ви раптом завдасте шкоди підприємству. Є схема: якщо ви пройдете платне навчання за кілька сотень доларів, то вам гарантовано нададуть роботу. Закрити діяльність компанії завжди складно, щоб виявити порушення тої чи іншої фірми, потрібно, аби особи, чиї права були ущемлені, скаржилися у профільні інстанції, які займаються перевіркою трудових відносин. Якщо скарги будуть масовими, то і перевірок буде чимало», — зазначив Лихачов.

Аріадна Скела

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: