Знайомимося з IT Харкова: SoftServe, компанія, яка купила в’язницю

13:19  |  18.08.2021
IT

SoftServe — друга за розміром IT-компанія України родом зі Львову. В липні цього року компанія повідомила, що кількість її працівників досягла відмітки 10 000. Близько 1000 з них працюють у Харкові. 

Офіси компанії відкриті у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові і навіть в Дубаї. Сьогодні розповідаємо про SoftServe, українську компанію з майже 30-річною історією, яка нещодавно відзначилася тим, що купила непрацюючу Львівську виправну колонію № 48, щоб побудувати там креативний кампус.  

Ми поспілкувалися з Employer Brand Lead Дар’єю Зюбановою та дізналися, як влаштуватися на роботу в SoftServe та скільки там можна заробляти.

Історія створення компанії SoftServe

SoftServe була заснована у 1993 році двома аспірантами Львівського політеху Тарасом Кицмеєм та Ярославом Любінцем і відтоді займається розробкою програмного забезпечення та сервісними послугами для замовників по всьому світу.

Молоді програмісти починали писати код на орендованій однокімнатній квартирі. Невдовзі  їхнім першим серйозним замовником стала відома американська компанія General Electric. Зараз у компанії близько 40 офісів, що розташовані від Сан-Франциско до Сінгапуру, а штаб-квартири – в американському Остіні та українському Львові.  У 2013 році SoftServe відкрила перший офіс у Харкові.  

Нині амбасадори SoftServe подорожують українськими містами в пошуках IT-спеціалістів, здатних поповнити команду компанії, розбивають табори по середмістях Полтави, Запоріжжя, Вінниці, Хмельницькому, тощо та консультують всіх охочих про свою діяльність, проводять рекрутинг. Називається дана кількамісячна ініціатива roadshow і покликана збільшити число якісних спеціалістів у сфері, адже IT стрімко зростає і відчуває постійний голод у робочій силі.

Ця ж причина стала рушійною для об’єднання сил з Львівським політехнічним університетом навколо спільної освітньої програми. З 1 вересня цього року студенти, набрані за спеціальностями «Прикладна математика» та «Комп’ютерні науки» матимуть можливості стажуватися і слухати лекції у безпосередньо представників SoftServe, а починаючи з третього курсу — втягуватися в практичний сучасний IT-процес, працюючи в офісі компанії.

У Харкові SoftServe співпрацює з шістьома університетами, які готують студентів технічних напрямків. Це Харківський національний університет радіоелектроніки, Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Харківський політехнічний інститут, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Харківський Національний Університет Міського Господарства ім. О.М. Бекетова, Харківський технологічний університет «ШАГ».

Читайте також: Викинги и Angry Birds: топ-7 компьютерных игр, разработанных в Харькове

Найгучніші розробки компанії SoftServe

Харківський офіс SoftServe

Харківський офіс SoftServe. Фото MyKharkov.info

Сьогодні у SoftServe понад 1100 активних проектів для великої кількості клієнтів зі США, ЄС, а також Близького та Далекого Сходу. Є дуже багато сфер, для яких створюються розробки – від медицини і до розумних виробництв. Інколи, освоюючи нові технології, компанія винаходить власні рішення.

Так, у 2016 році була створена система BioLock, яка ідентифікує водія та стежить за станом його здоров’я за допомогою електрокардіограми. В основі розробки – сенсори, вмонтовані в кермо автомобіля. Вони обробляють сигнали, очищають від шумів, переводять в цифрову форму і з допомогою Bluetooth передають на мобільний додаток. Створювали розробку 8 фахівців протягом 3-х місяців, і вже наступного року вона потрапила до списку 65 найперспективніших з усього світу на конкурсі інтерактивних інновацій SXSW Interactive Innovation Awards. 

Для фармацевтичних компаній SoftServe створила платформу XR Molecular зі штучним інтелектом та доповненою реальністю. Що вона вміє? Може візуалізувати молекулярний склад ліків на ранніх стадіях їх розробки. Користувачі платформи мають змогу редагувати молекули і перераховувати їх властивості в реальному часі. Це рішення здатне значно скоротити час виробництва нових препаратів – водночас підвищивши ефективність для медичних компаній.

Торік волонтери SoftServe розробили платформу “Зерна Правди”. Вона покликана зібрати благодійні внески на запуск Музею Голодомору. На сайті зображені інтерактивні зернинки, що символізують вшанування пам’яті кожної окремої жертви. Мінімальний грошовий внесок відкриває благодійнику персональне «зерно» — людину, померлу від голодомору з іменем, віком та місцем смерті. 

Якщо говорити саме про харківських фахівців – компанія працює над створенням інтерактивного онлайн-курсу «Інклюзивна абетка». Це курс для дітей з особливими освітніми потребами, щоб вони вивчали алфавіт в інтерактивному, гейміфікованому форматі. Навчальна методика побудована навколо встановленні асоціації між буквами та певними словами із наочними зображеннями, що полегшує навчання для дітей з дислексією (розладом читання). А користувачами харківського продукту будуть тисячі родин по всій Україні. 

Читайте также: Войти в IT: ТОП-5 мифов о программистах

Як влаштуватися на роботу в SoftServe 

Харківський офіс SoftServe

Харківський офіс SoftServe. Фото — MyKharkov.info

Зарплати на ринку ІТ вищі за середні по Україні, навіть якщо брати стартовий рівень. Стажист-розробник може розраховувати на 11 тисяч гривень, а молодший фахівець (Junior) – на майже 22 тисячі. Ці цифри актуальні для харківських працівників. Покращуючи власний рівень, спеціаліст за кілька років може отримувати зарплатню, конкурентну за рівнем з розробниками в ЄС.

Глобальний попит на технологічні рішення зростає. За оцінками Gartner, світовий ринок IT буде рости на 7-8% щорічно. Пандемія дала цьому відчутний поштовх. Тому українське ІТ має великі передумови за наступні 10 років істотно вирости. Все це прямим чином впливає  на фінансове забезпечення IT-спеціалістів. 

У 2013 році річний об’єм експорту ІТ-послуг в Україні складав 1,3 млрд доларів, а в 2020 – вже більше 5 млрд. З кожним роком цей показник зростає приблизно на 20%. Індустрія в Україні наразі налічує понад 213 тисяч ІТ-фахівців. Тому враховуючи глобальні тренди, сильну репутацію українських ІТ-компаній у світі та перспективи – сектор не менш як стратегічно важливий для країни. 

«Зараз є безліч шляхів, щоб стати ІТ-спеціалістом – починаючи від спеціалізованих курсів чи самостійного навчання та закінчуючи дипломом профільних університетів», — розповідає Дар’я Зюбанова. 

Наразі індустрія відчуває брак кваліфікованих кадрів. Щороку на ринок виходить близько 30 тисяч випускників при потребі у 50 тисяч. Щоб зарадити цій проблемі, ІТ-компанії інвестують в освіту та підготовку молодих фахівців.  

Велика частина фахівців прийшли в ІТ завдяки SoftServe IT Academy. Це основний спосіб, як приєднатися до компанії. Часто з’являються працівники і з інших сфер – так звані світчери. Вони можуть бути початківцями в розробці, але експертами в сторонній галузі, що теж згодом стає перевагою. Наприклад, інженер з медичною освітою розумітиме глибше нюанси та потреби для розробки у сфері охорони здоров’я. 

«Наші колеги приділяють багато часу освіті у вільний час. Щоб допомогти їм у цьому, ми інвестуємо в навчання через внутрішню платформу SoftServe University», — розповідає Дар’я Зюбанова. 

У 2020 році 8 з 10-ти фахівців SoftServe навчались в корпоративному університеті та сумарно приділили освіті понад 240 тисяч годин. 

У компанії є внутрішня олімпіада — SoftServe Olympics, де проводяться спортивні змагання. Минулого року через обмеження перевели їх в онлайн — на допомогу прийшов кіберспорт. А для церемонії нагородження корпоративної премії SoftServe Awards ми перенесли захід в VR. Сьогодні поступово повертаємося до офлайн-зустрічей — для цього ми розробили правила безпеки для проведення подій.

Крім того, у наших працівників безліч хобі, адже загалом компанія об’єднує стільки людей, що це можна порівняти з населенням всієї Безлюдівки. Багато фахівців створюють спільноти за інтересами. Є байкери, велосипедисти, любителі мандрівок на яхтах чи екстремальних видів спорту.

Читайте також: Креативный директор Plarium Максим Еременко: «Наша миссия — построить самое большое игровое сообщество в мире»

Спеціалісти мають власну волейбольну та дві футбольні команди, а також велоспільноту. Час від часу команда збирається на веломарафони. Співробітники грають в шахи та “Мафію”, а нещодавно запустилася спільнота рибалок. 

 

Тимофій Бінюков

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: