“Жодного разу не здали назад”: артилеристи-гвардійці про свою роботу на Харківщині (відео)

15:27  |  07.10.2022
“Жодного разу не здали назад”: артилеристи-гвардійці про свою роботу на Харківщині

Фото: mvs.gov.ua

Українці рахують звільнені квадратні кілометри та населені пункти, але на північ від Харкова не вщухають артилерійські дуелі. Тут солдати проливають кров ворожу та свою кров. Про це повідомляють в МВС.

Артилеристи Національної гвардії України боронять Харківщину з першого дня повномасштабного вторгнення, проте тільки тепер вони погодились показати свою роботу. Цього разу працювали зі стаціонарних позицій по попередньо визначених координатах.

Все відбувалося швидко, аби ворог не встиг відреагувати контрбатарейними заходами. Корегування вогню відбувалося з допомогою дрона.

«Багато разів переїжджали, периметр тримаємо, жодного разу не здали назад”, — хвалиться артилерист Назар. Він обожнює гучний звук пострілу гармати та запах диму з щойно відстріляної гільзи.

«Я — строковець, коли почалася війна, ми відразу почали боронити Українську державу. Підпорядковуюсь командиру гармати. Він дає мені установки. Я їх вправно наводжу. Працюємо командою — хтось заряджає, хтось досилає — кінцевий результат залежить від усіх”, — пояснив артилерист Євгеній. Він, як і Назар, — строковець, родом з Житомирщини, передає вітання землякам з Малина.

Ярослав — командир взводу, виростав на запорізькій землі. Він — випускник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, і за ці місяці повномасштабних дій довів, що артилерія — це дійсно його призвання.

«24 лютого ми висунулися на рубежі та відкрили вогонь, знищили чотири танки та зупинили колону ворожої техніки. Десь у березні ми зупинили три установки БМ-21 — ракетні системи залпового вогню, разом з особовим складом. Також ми знищували артилерійські склади, — розповів артилерист Ярослав. Під час бойових дій він отримав поранення, але швидко повернувся до свого взводу. – Коли ми вкотре повинні були знищувати росіян, перед першим пострілом, я побачив у небі два розриви. Потім такі ж почали розриватися десь поряд, метрів за триста від мене. Я зрозумів, що по нас лягають касети, я стрибнув під стіну, вона почала на мене осипатися. Я зрозумів, що тут укриватися недоцільно. Потім я зрозумів, що не відчуваю стопу. Коли все стихло я перемістився в укриття, зняв берці, і побачив пробиту наскрізь уламком стопу. Місяць пробув у шпиталі та повернувся до побратимів випалювати з моєї землі ворогів».

Ярослав наразі — єдиний військовослужбовець його підрозділу, який отримав поранення. Єдиним раціональним способом порятунку на війні вважає професіоналізм всієї команди. Він та його підлеглі впевнені: наша Перемога буде здобута саме на полі бою.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: