Закупівля тестів на коронавірус у Харкові: нові контракти майже на 14 млн грн

18:08  |  10.11.2020
В Харькове зафиксировано более двух тысяч случаев заболевания коронавирусом

Фото: city.kharkov.ua

За останній тиждень Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України прозвітував про підписання 9 договорів на проведення тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2. Усі контракти на суму 13,17 мільйонів гривень були укладені за так званою коронавірусною процедурою, тобто без проведення конкурентних торгів. При цьому вартість однієї послуги у всіх підрядників виявилась однаковою – 855 гривень за тест.

Перший, він же найдорожчий контракт на суму 4,27 мільйонів гривень, лабцентр підписав 23-го жовтня з ТОВ «Медичний центр здоров’я», власниками якого вказана харківська підприємиця Марина Вороніна та чеське «Європейське товариство Креагрус».

Подальші 8 контрактів медики опублікували в системі ProZorro 2-го листопада. До переліку виконавців потрапили:

Загалом, за даними Карти коронавірусних закупівель у всіх підрядників Харківський обласний лабораторний центр замовив 15,4 тисячі послуг ПЛР-тестування. При цьому жодне з підприємств до цього не мало бюджетних замовлень щодо проведення вище вказаних досліджень.

Причини багатомільйонної закупівлі лабораторних послуг пояснив під час проведення ранкового брифінгу 3 листопада заступник голови ХОДА Тарас Пастух: «Протягом останніх місяця-півтора жителі області скаржилися на те, що сильно затримують результати тестувань. На середину минулого тижня в обласному лабораторному центрі накопичилося понад 9000 досліджень. Щоб виправити цю ситуацію та виключити її повторення в майбутньому, уряд прийняв зміни, які дозволили обласним лабораторним центрам укладати угоди з приватними або комунальними лабораторіями».

Чиновник зауважив, в області наразі діє 17 лабораторій, що мають необхідне обладнання. Враховуючи, що з 9-ма договори вже підписані, ще 2 контракти знаходяться на черзі.

Надзвичайно корисне та правильне рішення щодо розвантаження обласного лабцентру все ж має фінансовий нюанс. Зокрема встановлена харків’янами ціна – 855 грн/тест є дещо вищою за пропозиції в інших регіонах.

Для прикладу Маріупольська філія Донецького обласного лабцентру замовила аналогічні послуги по 850 грн/тест. Таку ж ціну платить і  Запорізький обласний лабораторний центр. А от Краматорська філія донецьких лаборантів зторгувалась на 820 гривень за ПЛР-тест. Ще дешевше – 801 гривень платитиме за проведення одного тестування методом полімеразної ланцюгової реакції  Луганський обласний лабцентр.

Найцікавішою з останніх пропозицій на ринку відповідних послуг однак є ціна запропонована маріупольким ТОВ «Код здоров’я». Фірма, що належить місцевій підприємиці Марії Чаган та виконуючому обов’язки директора КНП «Дерматовенерологічний диспансер м. Маріуполя» Олександру Ярошенку,  підписала з Маріупольською міською лікарнею №9 договір щодо надання послуг 356 ПЛР-досліджень. Враховуючи загальну суму контракту – 178 тисяч гривень, вартість одного тестування обійдеться медзакладу в 500 гривень.

Враховуючи цінову політику компаній на сході України Харківський обласний лабораторний центр, за приблизними підрахунками міг би заощадити на 9 закупівлях від 77 тисяч до 5,47 мільйонів гривень.

Павло Лісниченко

 Публікація підготовлена в рамках проєкту «Антикорупційні розслідування закупівель COVID-19 у 4 пілотних регіонах на основі інтерактивної карти», який виконує Антикорупційний штаб завдяки фінансовій підтримці BritishEmbassy Kyiv. Погляди, висловлені в цій публікації, належать автору і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

 

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: