У звільнених містах Харківщини виявили 10 російських катівень — Нацполіція (відео)

13:07  |  16.09.2022
У звільнених містах Харківщини виявили 10 російських катівень — Нацполіція

Фото: Суспільне Харків

В нелюдських умовах російські військові утримували та катували місцевих мешканців. Про наслідки перебування ворога на Харківщині та про широкомасштабну роботу поліції, спрямовану на стабілізацію ситуації  на звільнених територіях, Голова Національної поліції України розповів на брифінгу в Military Media Center.

Ігор Клименко насамперед повідомив, що в Харківську область додатково направлено понад 1000 поліцейських.

«Ми працюємо на  достатньо великих територіях, які потребують великих ресурсів, у тому числі Нацполіції, для того, щоби  не оминути увагою та опитати всіх  громадян, які там проживають. На цих територіях відсутнє електро-, газо- та водопостачання. Ми маємо зробити все, аби громадяни не тільки відчули безпеку, але й максимально допомогти їм  у скрутній ситуації», — сказав він.

На звільнених територіях додатково розгорнуто 16 пунктів контролю та 21 блокпост, де несуть службу працівники поліції, працює понад 30 слідчих груп. За останній тиждень відкрито 204 кримінальні провадження, які пов’язані з воєнними злочинами рф.

Голова Нацполіції розповів про жахливі наслідки тривалого перебування ворога на території Харківщини.

«Ми можемо говорити про ті безчинства, які творилися в наших містах. Заходячи в Балаклію чи в Ізюм, бачимо величезну кількість злочинів, скоєних проти цивільного населення.  Виявлено 10 катівень», — повідомив Клименко.

Клименко зауважив, що одна з катівень  була  розташована в Балаклії –  у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували близько 40 осіб. Людей до  48 днів тримали у жахливих умовах, над ними знущалися та катували. Інша катівня з нелюдськими умовами утримання знаходилася в приміщенні друкарні.

«Були тортури – ми бачили на руках у людей сліди від електричних оголених дротів, по яких пускали струм, коли допитували. Були знайдені молотки та удавки. Зараз ми проводимо слідчі заходи для встановлення ступеню отриманих ушкоджень, які отримали люди», — сказав він.

За словами Ігоря Клименка, ще шість катівень  росіяни влаштували в місті Ізюм, яке практично знищили вщент.

При цьому Голова Нацполіції акцентував, що кожен воєнний злочинець має понести покарання. Поліцейські уже встановили, які підрозділи діяли у цих катівнях —  омон з міста Тольятті,  фсб та військовослужбовці так званої «лнр» та підрозділи росгвардії.

Ігор Клименко повідомив, що  сьогодні на місці масового поховання людей поблизу Ізюма розпочали роботу слідчі Національної поліції, 10 криміналістичних лабораторій, судмедексперти.

«На сьогодні там нараховується близько 445 захоронень. Характер тілесних ушкоджень, обставини та  причини смерті людей будемо встановлювати. Тіла вбитих людей, які поховані там з березня, треба буде ексгумувати  та ідентифікувати. Це робота на багато тижнів,  але ми доведемо її до кінця і встановимо, хто цим займався», — повідомив Клименко.

Голова Нацполіції   також зазначив, що серед постраждалих від рук російських загарбників, які знущалися з місцевого населення, є іноземні громадяни – семеро  громадян Шрі-Ланки, студенти медичного коледжу.

Завдання, які виконують поліцейські на деокупованих територіях, надзвичайно важливі та небезпечні, адже йдеться про розмінування величезних територій.

«Робота дуже важка, три дні тому четверо наших працівників отримали достатньо серйозні поранення, один із них повністю втратив ногу, ще троє отримали важкі поранення. Адже на деокупованих територіях величезна кількість мін — протипіхотних, протитанкових, фугасів, розтяжок», — сказав голова Нацполіції.

За його словами, на сьогодні працівники вибухотехнічної служби обстежили 250 гектарів території, знешкодили 6 400 вибухонебезпечних предметів, вилучили понад три тонни вибухівки.  Приміром, розмінували міст при в’їзді в Балаклію, замінований 400 кілограмами тротилу, та знешкодили  так званий мінний шлагбаум із протитанкових мін.

Аби якнайшвидше повернути  деокуповані населені пункти до мирного життя та повернути безпеку людям, там працюють групи реагування поліції та  підрозділи спеціального призначення.

Національна поліція продовжує стабілізаційні заходи на звільнених територіях. Тож, аби посилити поліцейську присутність, сюди додатково прибудуть зведені загони з інших регіонів держави.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: