У Харкові проходить проект «Патріотичний кінозал» (фото)

12:18  |  24.06.2023
Патріотичне кіно

Фото: Департамент культури Харківської міської ради

У червні в бібліотеці імені І.Я.Франка ЦБС Новобаварського району Харкова проходить проект «Патріотичний кінозал». Про це повідомляє Департамент культури Харківської міської ради.

Цього року у Центральній бібліотеці ім. І.Я.Франка ЦБС Новобаварського району започатковано проєкт «Патріотичний кінозал», ініційований Департаментом культури Харківської міської ради в рамках реалізації програми впровадження інноваційних форм роботи у публічних бібліотеках міста. Проєкт розрахований на читачів бібліотеки будь якого віку.

Так, 1 червня в рамках проєкту відбувся показ британської історичної драми Джо Райта «Темні часи» (2017). Фільм розповідає про перші дні прем’єрства Уїнстона Черчилля, який залишився сам на сам з фашистською Німеччиною і мав прийняти доленосне рішення для своєї Батьківщини: бути чи не бути Великої Британії. Попри тиск і страх інших політиків Черчилль бере на себе відповідальність. Ніяких переговорів і домовленостей з Гітлером. Його безкомпромісна політика повернула співвітчизникам відвагу й мужність, нація прокинулась від наведеного страхом морока. Він зумів згуртувати націю та привести її до перемоги.

Патріотичний кінозал

Фото: Департамент культури Харківської міської ради

8 червня було показано україно-американський фільму Олеся Янчука «Нескорений» (2000). Картина розповідає про діяльність бандерівців після Другої світової війни. На чолі УПА — талановитий командир, славетний генерал-хорунжий Роман Шухевич, знаний серед воїнів як Тарас Чупринка. Долю цього командира покладено в гостросюжетну й динамічну основу фільму «Нескорений»: це вдала спроба художніми засобами донести до глядача правду про події воєнного та повоєнного часу в Західній Україні.

Патріотичний кінозал

Фото: Департамент культури Харківської міської ради

15 червня у Центральній відбувся показ української стрічки Романа Бровко «Заборонений». Це байопік про трагічну долю українського поета і дисидента Василя Стуса, якій відкрито кинув виклик тоталітарній системі. Картина на широкому тлі боротьби українських дисидентів кінця 1960-х — початку 1980-х років розповідає про життя і загадкову смерть відомого поета-шістдесятника,  правозахисника, Героя України — Василя Стуса. Автори сценарію — Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. Вони стали також авторами однойменного біографічного кінороману. У процесі роботи фільм двічі змінював назву з оригінальної — «Птах душі» на «Стус», та врешті решт, «Заборонений».

Патріотичний кінозал

Фото: Департамент культури Харківської міської ради

А 2 червня  у рамках проєкту відбувся перегляд документальної стрічки «Гуцулка Ксеня». “Гуцулка Ксеня” – легендарна українська пісня, вже майже 100 років не втрачає популярності. Сьогодні – це один з символів російсько-української війни. Пісня – це теж своєрідна зброя, яку не підірвати та не знищити. Пісня – символ стійкості українського народу, засіб спротиву.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: