Торгували новонародженими дітьми: в Києві та Харкові викрито організацію, яка прикривалася сурогатним материнством (відео)

14:18  |  03.08.2023
Торгували новонародженими дітьми: в Києві та Харкові викрито організацію, яка прикривалася сурогатним материнством

Фото: dpsu.gov.ua

До масштабної схеми з торгівлі людьми причетні представники низки приватних медичних центрів з Харкова та Києва, а також інші особи – адвокати, перекладачі. Загалом 12 осіб, 2 з яких – організатори схеми, були керівниками медичних установ. Про це повідомили в ДПСУ.

Грошова винагорода за новонароджену дитину коливалася від 50 000 до 70 000 євро.

Замовниками виступали іноземці з країн із забороненим режимом сурогатного материнства, а також які свідомо не відповідають вимогам законодавства України та Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій, що затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України.

Учасники групи підшуковували жінок зі скрутним матеріальним становищем, які надалі погоджувалися стати сурогатними матерями для іноземних громадян. Їм обіцяли кошти у розмірі близько 12 тисяч євро. Повної інформації про умови участі в програмі комерційного сурогатного материнства жінки не отримували.

Після пологів жінок змушували, в тому числі використовуючи тиск або матеріальну залежність, реєструвати дітей в органах реєстрації актів цивільного стану, повідомляючи свідомо неправдиві відомості щодо біологічного походження дитини, визнаючи батьківство іноземців.

Надалі сурогатні матері, які за документами проходили як матері, оформляли заяви про відмову від дитини на користь іноземців, надаючи також дозвіл на вивезення дітей за кордон.

У межах слідства встановлено факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят та попереджено спробу вивозу за кордон ще однієї дитини, зокрема торік в Харкові співробітники ДПСУ та НПУ затримали замовника – іноземця під час оформлення документів.

На даний час перевіряється близько 40 фактів переміщення новонароджених дітей з України за кордон в порушення чинного законодавства.

У ході досудового слідства оперативні співробітники Держприкордонслужби виконали 137 ухвал на проведення негласних слідчо-розшукових дій, що дозволило отримати докази функціонування злочинної організації. Виконано низку ухвал суду щодо доступу до речей та документів, які перебували в володінні державних та недержавних установ.

Також у межах спецоперації правоохоронцями проведено понад 40 обшуків в медичних центрах, за місцем проживання учасників злочинної організації, а також кількох іноземців-замовників, під час яких виявлено та вилучено речові докази злочинної діяльності – медичну документацію, чорнові записи, комп’ютерну техніку, телефони, флеш носії тощо.

На даний час повідомлено 12 підозр організаторам і виконавцям у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 149, ч. 1 ч. 2 ст. 255 КК України, 5 осіб затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років. Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: