Швидко, якісно та з турботою про довкілля. Turkish Development Ukraine будує по хмарочосу в рік

15:09  |  05.07.2021
PR

Вже цієї осені в ЖК «Магістр» в'їдуть мешканці. Зараз у будівлі закінчуються оздоблювальні роботи, в квартирах тривають ремонти. Усього рік тому за адресою вул. Коломенська, 4 тільки почали рити котлован. І всього за рік — хмарочос.

Такий швидкий темп будівництва — особливість українського забудовника , який будує свої будинки за турецькою технологією, з турецькими будівельниками і технікою.

Ми прогулялися по 17-поверховому житловому комплексу разом з керивником будівництва Сергієм. Він показав якість роботи турецьких будівельників і розповів про відмінності ЖК «Магістр» від інших новобудов Харкова.

Ключова відмінність ЖК «Магістр» — це те, що висотка побудована на палях. За словами Сергія, палі йдуть углиб землі на 11 метрів і в тіло самої плити на метр. А це означає, що будинок витримає навіть серйозний землетрус.

«Це монолітні перекриття 22 см. Якість європейська. Хоча можна було це все в рази скоротити, турки перестраховуються, адже вони звикли працювати в сейсмічній зоні (в Туреччині нерідкі землетруси — прим. авт.). Ця будівля витримає землетрус силою 7 балів за шкалою Ріхтера. Тут арматури було закладено на перший поверх 32 тонни металу, перекриття разом з пілонами — 25 тонн металу. Хоча наші будкомпанії зазвичай на арматуру дають 12-15 тонн, цього достатньо», — розповідає Сергій.

Сама будівля побудована не з стандартного газоблоку, який найчастіше застосовують забудовники, а з керамоблока.

«Він якісніший за газоблок, у нього слабка опірність — він не боїться морозу і вологи. Газоблок боїться вологи, а керамоблок ні. Він стійкий до перепадів температури: влітку в нас прохолодно, а взимку — тепло, — розповідає Сергій. — Батареї тут встановлено навіть в холодній зоні  — на кожному поверсі в під'їзді, на відміну від звичайних новобудов, де ставлять батареї тільки на вході”.

На підвіконні в під'їзді мармурова плита, керамічна плитка на сходових маршах, поверхах і коридорах. Викликаємо ліфт. Він швидко і безшумно приїжджає на перший поверх за нами і вже через півхвилини ми виходимо на 17-му поверсі ЖК «Магістр». Чудовий краєвид відкривається з даху будівлі. За словами Сергія, сама покрівля теж буде зроблена на совість.

«Покрівля буде якісна. Там полістирол в два шари по 100 мм, тому що немає горища і треба утеплятися. Плюс разуклонка буде зроблена, то є стяжка. Рубероїд в два шари або мембрана», — говорить будівельник.

Будинок готується до введення в експлуатацію. За словами Сергія, залишилося зробити гідроізоляцію покрівлі та фундаменту, облагородити прибудинкову територію. Сергій упевнений: встигнуть в точно заявлені терміни. Будинок планують здати в третьому кварталі цього року.

На жаль, на всі наші запитання Сергій відповісти не зміг. Йому потрібно було продовжувати керувати будівництвом. Тому, ми вирушили в офіс компанії, щоб детальніше розпитати про тонкощі будівництва будинків згідно «турецької технології» у директора Turkish Development Ukraine Олександра Віталійовича Сорочинського.

«Турецькі бджілки»

Українська будівельна компанія Turkish Development Ukraine будує будинки в півтора рази швидше, ніж інші українські забудовники. Про це розповів директор компанії Олександр Сорочинський. Це відбувається за рахунок того, що будівництво на об'єктах компанії організовано трохи інакше, ніж це звикли робити у нас в країні.

Він зазначив, що при будівництві будинків не застосовується баштовий кран, що значно економить гроші, місце для будівництва і час.

«Турецькі автомобільні крани замінюють баштовий кран, який потребує окремої території для встановлення. Ми ж застосовуємо автомобільний кран, заввишки до 70 метрів, який приїхав, завантажив-вивантажив та поїхав. Якщо, наприклад, біля будівництва дорога, то її і перекривати не потрібно. А якщо навіть перекривається, то це все одно відбувається набагато швидше — машина розвантажується годину, перекрили дорогу, автокран приїхав, розвантажився та поїхав», — говорить Олександр Сорочинський.

У компанії підкреслюють, що на будівництві об'єктів працює не тільки турецька техніка, а й досвідчені робітники з Туреччини. Наприклад, турецький оператор техніки набагато швидше виконує поставлені завдання, ніж його український колега.

«Турецькі робітники якось швидше впораються зі своїми завданнями, не відволікаючись на сторонні моменти, на які відволікаються наші працівники. Ось вони прийшли на ділянку, почали працювати о 8 годині ранку. У них обід з 12 до 13. Тобто, до 12 вони працюють, як бджілки, і після обіду те ж саме. У них немає перекурів, бо курять там одиниці і  взагалі не п'ють», — підкреслює директор Turkish Development Ukraine.

Бетон вищої марки та ручна робота

Як розповіли в компанії, будівництво споруд відбувається за чітко спланованим графіком. Залежно від складності робіт, змінюється кількість робочих і техніки. Головне, щоб вони максимально швидко впоралися з поставленими завданнями.

«Ми можемо собі дозволити будувати швидше, ніж до нас це робили в Україні, завдяки в тому числі і високій марці бетону, — каже Олександр Віталійович. — Він дорожче, але і властивості у нього кращі. Наприклад, він застигає швидше, що дозволяє нам швидше рухатися вперед».

Turkish Development Ukraine — єдиний забудовник в Україні, який зводить монолітний каркас на висотках без баштового крана.

«Це роблять все люди вручну. Переміщують опалубку з одного поверху на інший. А так взагалі зазвичай це все краном подається. А ми робимо це вручну, з використанням мобільного крана на колесах. Це швидше і дешевше, в порівнянні зі звичайним краном», — говорить директор Turkish Development Ukraine.

Забудовник підкреслює, що є ще один бонус від такої технології — квадратні метри для кінцевого споживача теж будуть дешевшими.

Тиша та чистота

У компанії говорять — на будівлі, що споруджується, обладнується безшумний ліфт для швидкої подачі будматеріалів робочим. Зазвичай на українських будмайданчиках цю функцію виконує баштовий кран — але він працює шумно і довго.

«У нас кран, плюс ліфт, плюс лебідки, на яких все подається. І це все набагато тихіше. Спосіб переміщення будматеріалів за допомогою ліфта — турецька технологія і вона дозволяє робити це швидко та тихо», — пояснює Олександр Сорочинський.

Щоб оперативно прибирати будівельне сміття, на будівлі обладнано модульний сміттєпровід. По мірі накопичення сміття на поверсі, будівельники його збирають з викидають в сміттєпровід, а утворену купу відразу ж вивозять на звалище. Сміття прибирають щодня, тому на будівельному майданчику завжди чисто.

Дорогі та екологічні будматеріали

А ось на чому Turkish Development Ukraine не економить, так це на будівельних матеріалах. У компанії говорять, що майже половина нашої країни живе в “хрущовках” і “сталінках”, які розраховані на 40-50 років експлуатації. Турки будують дома, які мають стояти мінімум 100. Тому, щоб дім простояв якомога довше, забудовник з самого початку не економить на матеріалах.

«Турки не тільки якісно будують, але і роблять дуже якісні матеріали — тому, практично 90% всіх будівельних матеріалів наша компанія купує в Туреччині», — підкреслює Олександр Віталійович.

Не байдужі для компанії і питання екології — при будівництві своїх об'єктів Turkish Development Ukraine використовує склопакети з переробленого пластику.

«Це принципове для нас питання: боротьба із засміченням планети пластиком. Ми ставимо європейські вікна Rehau, — розповідає Олександр Сорочинський, демонструючи в якості прикладу зразок склопакета, який встановлюється в квартирах. —  Внутрішня частина цих вікон складається з білого пластику (пластик первинної переробки). А всередині вторинний, перероблений зі старого пластику пластик. Він більш темний, але після установки цього не помітно. Тут п'ятикамерний профіль, три скла. Перше скло в нас «Солар», воно не пропускає шкідливе ультрафіолетове випромінювання. Посередині звичайне скло. Внутрішнє скло — енергозберігаюче,  щоб в квартирі тримався максимально домашній клімат та завжди було тепло. На цьому ми не економимо».

У всіх будинках встановлюються безшумні і швидкісні турецькі ліфти: вантажний та пасажирський.

«Будуємо, щоб краса залишилася надовго»

Turkish Development Ukraine будують багатоповерхівки в центрі міста з малогабаритними квартирами бізнес-класу. Особливу увагу забудовник приділяє зовнішньому вигляду під'їздів.

«Ми приділяємо особливу увагу оздоблювальним матеріалам. Підлога з мармуру і обрамлення кнопки виклику ліфта теж з мармуру. У місцях загального користування ми кладемо керамограніт з максимальною стійкістю до витирання. Фарби всі екологічно чисті. Такого не буде, що ми зараз побудували красиво, а через два роки все облізло. Будуємо, щоб краса залишилася надовго», — підкреслює директор компанії.

У місцях загального користування вмонтовані енергозберігаючі лампи з датчиками руху. Тобто, світло мешканців або гостей будинку супроводжує, поки вони йдуть. Якщо в приміщеннях нікого немає, то світло не горить, таким чином заощаджується електроенергія.

У дворі обов'язково ставлять дитячий майданчик. Передбачено паркінг для машин. Ще одна «фішка» Turkish Development Ukraine — це висадка на прибудинковій території екзотичних дерев. У компанії вважають, що важливо не тільки будувати об'єкти, але й озеленювати нашу планету та підкреслюють — якщо кожен забудовник візьме на себе зобов'язання висадити у дворі збудованого будинку хоча б кілька дерев, це в майбутньому суттєво поліпшить екологічну ситуацію в місті. Та й мешканцям буде приємно знаходитися поряд з таким будинком.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: