Найсучасніша ДНК-лабораторія розпочала свою роботу в місті Ізюм

18:46  |  21.12.2022
Найсучасніша ДНК-лабораторія розпочала свою роботу в місті Ізюм

Фото: hk.npu.gov.ua

Тимчасова окупація населеного пункту тривала з 7 березня до 10 вересня 2022 року. П’ять місяців збройні формування рф здійснювали масовані обстріли міста та його околиць з різних видів зброї, убивали та катували місцевих мешканців. Про це повідомили в відділі комунікації поліції Харківщини.

Після звільнення міста Ізюм працівники Ізюмського районного управління поліції ГУНП в Харківській області отримали інформацію про наявність місця масового поховання людей, які стали жертвами воєнних злочинів, учинених військовослужбовцями країни-агресора та утвореною в місті Ізюмі окупаційною владою.

Ексгумовано чимало тіл, деякі досі залишаються не ідентифіковані. З початку вересня поліція вже ексгумувала понад 900 тіл.

Найбільша кількість вилучених тіл саме в Ізюмі. 451 тіло вилучено на місці масового поховання. До 200 тіл знаходиться в стані їх ідентифікації.

Завдяки отриманим лабораторним комплексам, процес ідентифікації тіл буде значно прискорений, скоротяться терміни проведення ДНК-експертиз.

Заступник начальника ГУНП в Харківській області – начальник слідчого управління Сергій Болвінов розповів, що по всіх ексгумованих тілах призначені молекулярно-генетичні експертизи.

«Отримане обладнання дозволить нам пришвидшити цей процес. Він буде йти паралельно. Це надсучасне устаткування дозволить протягом доби зробити порівняльний тест ДНК. Наразі у людей відбираються зразки. Одночасно ми можемо проводити 5 таких аналізів. Результати будуть збережені на флеш-накопичувачі та потім порівняні зі зразками, які ми відбираємо в ексгумованих тіл. І зробимо автоматичне порівняння», — зазначив Сергій Болвінов.

В Україні була в наявності одна така лабораторія, тепер їх п’ять. Чотири вже працюють в Харківській області. Комплекси мобільні, тому їх можна перемістити у будь-який куточок області.

За словами начальника ГУНП в Харківській області Володимира Тимошка, сьогодні слідчі слідчого управління в Харківській області працюють в Ізюмі. Робота слідчих лежить у сфері права, але сьогоднішня робота має більше гуманітарний характер.

«Значна кількість людей очікує на те, щоб дізнатися про долю своїх рідних та близьких осіб. Тому виконуючи роботу з встановлення родинних зв’язків чи ідентифікації загиблих у місті Ізюм, слідчі виконують гуманітарну роботу. Сьогодні розпочала роботу перша лабораторія з чотирьох, які надійшли у Харківську область. Такі лабораторії будуть розпочинати свою роботу у всіх куточках деокупованої території Харківської області», — розповів Володимир Тимошко.

Керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко подякував громадському діячу та американському бізнесмену Howard Graham Buffett, який у листопаді побував на деокупованих територіях області, зокрема, в Ізюмі, за надання поліцейським Харківщини ДНК-лабораторій та 300 чипів для проведення аналізів.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: