Монастирський: Харківська область більше забруднена, ніж Київська, Чернігівська та Сумська області разом узяті (відео)

11:58  |  04.11.2022
Монастирський: Харківська область більше забруднена, ніж Київська, Чернігівська та Сумська області разом узяті

Фото: mvs.gov.ua

Про це 4 листопада повідомив Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час телемарафону «Єдині новини». Обговорили питання безпеки на деокупованих територіях, а саме розмінування.

«На цей час немає планового розмінування, воно було до 2022 року. Наразі всі наші дії є надзвичайні та екстрені. Насамперед розмінування потребують об’єкти інфраструктури, які забезпечують життя людей», — сказав очільник МВС.

За його словами, найбільший запит людей — це безпека. До неї відноситься присутність поліції, рятувальників та піротехніків: «Сьогодні понад 60 % всього особового складу Нацполіції та ДСНС перебувають на сході та півдні нашої Держави. Саме на тих деокупованих територіях Харківщини, Донеччини та Херсонщини, які потребують найбільше наших зусиль. За цей час було розміновано на деокупованих територіях понад 64 тис. гектарів».

Монастирський наголосив, що для відновлення електроосвітлення кожна година на рахунку. Тому працюють великі команди, наразі збільшується чисельність піротехніків. Для повного розмінування знадобляться роки.

Для очищення одного населеного пункту витрачається до місяця роботи. Сьогодні піротехніки це ті, хто найперші заходять разом із поліцією і працюють 24/7.

«Понад 190 тис. вибухонебезпечних предметів знайдено на деокупованих територіях. Ми відзначаємо, що Харківська область більше забруднена, ніж Київська, Чернігівська та Сумська разом взяті. Це надзвичайно щільне забруднення снарядами внаслідок бойових дій та мінувань. Вони мінували все. Багато підлих пасток, які робляться для піротехніків. Фактично щотижня в нас відбуваються трагічні випадки з піротехніками», — зазначив Міністр.

Він повідомив, що експерти з міжнародних організацій одночасно і вчать, і вчаться в наших спеціалістів, тому що кількість нових пасток, які використовують росіяни, вони значно більші.

«Ми працюємо в надзвичайному темпі. Порівнюючи наших колег із міжнародних організацій, які приїжджають до нас допомагати розміновувати, наші піротехніки ДСНС працюють в 100 разів швидше. Це реальні заміри», — сказав очільник МВС.

Також він наголосив, що міжнародна допомога відбувається у двох напрямах: перший — це гуманітарна допомога (піротехнічне обладнання, захисні костюми, машини механізованого розмінування та авто для піротехніків, роботи для знешкодження боєприпасів та ін.), другий — фізична допомога міжнародних організацій у розмінуванні українських територій.

Наприкінці Міністр запевнив: «У нас залишається забрудненими понад 176 тис. кв. км. Це розмір середньої Європейської Держави. Зараз це небезпека, про яку повинні всі знати. Наразі створюють класи безпеки в усіх українських школах, особливо в центральній Україні та на деокупованих територіях. Кожен дорослий та кожна дитина має знати та відрізняти елементарні вибухонебезпечні предмети й розуміти, що робити в разі виявлення таких предметів. Це життєво необхідно, аби запобігати трагічним випадкам серед населення».

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: