Хто охороняє домівки українців?

10:00  |  30.07.2023
Домофонні системи, Харків
Нам пишуть

Мій дім — моя фортеця, цей принцип сповідує, мабуть, кожна українська сім’я. Захистити свій будинок чи під’зд від небажаних візитерів – цілком зрозуміле бажання. Здебільшого у випадку багатоквартирних будинків для вирішення цієї проблеми обирали встановлення домофона.

Поява домофонів в українських будинках

Дехто ще пам’ятає, як ще за часів СРСР на наших під’їздах почали з’являться механічні замки, на яких потрібно було натиснути одночасно 3 цифри, але за декілька місяців активного використання, враховуючи технічні особливості замка,  цей код міг дізнатись будь хто. Прогрес не стояв на місці та почали з’являтись все нові системи, що дозволили не тільки потрапити до під’їзду його мешканцям, а й їх відвідувачам – достатньо лише набрати номер квартири на панелі та, поспілкувавшись із власником, потрапити всередину.

Під час активного поширення домофонних систем з’явилось багато підприємств, що надавали послуги із їх встановлення та обслуговування, на під’їздах все більшої кількості багатоквартирних будинків з’являлись такі системи контролю доступу – мешканці стали почуватися безпечніше а сходи стали чистішими.

Компанії — монополісти

Підприємств було багато, але майже всі використовували обладнання, що виробляється під торгівельними марками VIZIT та CYFRAL, що завдяки своїй функціональності завоювали довіру українців та стали майже монополістами на ринку України.

Останніми роками з’явилось багато більш функціональних систем контролю доступу від українських та закордонних виробників, що дозволяли не тільки встановити голосове з’єднання з квартирою та відкрити двері кнопкою, а й забезпечити відеозв’язок, контролювати стан системи віддалено та навіть побудувати систему розумного будинку в своїй оселі. Проте, розвиваючи свої системи, VIZIT та CYFRAL залишались лідерами з продажу за рахунок налагоджених ланцюгів поставок обладнання та низької ціни. Така ситуація складалась як зі старими будинкам, так і з новобудовами.

Чому саме вони

Дійсно, рішення від VIZIT та CYFRAL були найбільш популярними – більшість забудовників обирали їх для своїх багатоповерхівок через доступність, встановлюючи за власні кошти. Як нам пояснили в відділі продажу компанії-інсталятора, вони пропонували мешканцям на вибір два рішення:

  • безкоштовна панель виклику від VIZIT чи CYFRAL, встановлення якої брав на себе забудовник
  • обладнання інших виробників з більшою вартістю за кошти мешканців

Логічно, що українці обирали безкоштовне рішення, що надавало майже ті самі можливості, але безкоштовно та без клопоту зі зборами сусідів та узгодженням рішення про платне встановлення.

Але останнім часом численні багатоповерхівки, зокрема і новобудови залишаються без систем контролю за входом. Чому так, адже новобудова – майже ідеальний клієнт для компаній — інсталяторів подібних систем? Диявол криється в деталях.

Проблеми з ремонтом і російський слід

Окрім того, можна помітити і ще одну особливість. На сьогоднішній день домофонні системи від VIZIT чи CYFRAL майже не ремонтуються, незважаючи на неодноразові звертання у офісні центри. У чому ж корінь проблеми?

Насправді, все дуже просто. Давайте подивимось, де знаходяться головні офіси обох компаній:

  • Адреса головного офісу компанії-виробника CYFRAL — 115088, м.Москва, 2-й Південнопортовий проїзд, 18
  • Адреса головного офісу компанії-виробника VIZIT – 125124, м.Москва, вул.Ямського поля, 9

Тобто обидві компанії мають російське коріння і тому їх партнери в Україні мають серйозні проблеми із постачання нових комплектів домофонів та запчастин для старих систем. І, вочевидь, у найближчий час ця ситуація не зміниться.

Небезпека і ризики

Як буде розвиватись ситуація – поки що не зрозуміло. Офіційної заяви від українських компаній, що займаються продажею систем цих двох виробників, поки що не було. Можливо, вона щось прояснить.

Окремо слід порушити і питання безпеки. Домофон, який повинен захищати наші будинки, зроблений в РФ і тому легко може бути контрольований з країни-агресора. У разі потреби росіяни легко можуть забезпечити безперешкодний прохід через ці системи для своїх агентів у будь-якому місті України. Відеодомофони теж несуть в собі певну загрозу – хто може дати гарантію, що прямо зараз через нього не веде спостереження співробітник ФСБ у Москві?

У подальшому нашим компаніям-інсталяторам можна було б порекомендувати звертати більше уваги на вітчизняних виробників, не пов’язаних із РФ. Адже головний сенс встановлення подібних систем – забезпечення безпеки, а наразі виходить так, що ми добровільно віддаємо умовні ключі від будинку злодію. Вочевидь, це неправильно, і подібну практику треба припинити.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: