Фінальний концерт фестивалю KharkivMusicFest-2024 відзначиться виступом єдиного на Сході України Дитячого симфонічного оркестру

14:38  |  30.05.2024
Фінальний концерт фестивалю KharkivMusicFest-2024 відзначиться виступом єдиного на Сході України Дитячого симфонічного оркестру

31 травня відлунає останній концерт фестивалю KharkivMusicFest-2024. Програма концерту-закриття охоплює найбільш емоційні твори, що звучали протягом цьогорічного фестивалю. Музичні шедеври будуть виконані Дитячим симфонічним оркестром KharkivMusicFest під орудою Віталія Алексейонка – володаря Першої премії Міжнародного конкурсу диригентів імені Артуро Тосканіні (Італія), артдиректора фестивалю KharkivMusicFest.

За словами Юлії Ніколаєвської, програмної директорки фестивалю, блок класики презентують твори В. А. Моцарта: «Маленька нічна серенада», 1 частина та «Концерт для фортепіано з оркестром №12». Серенаду, один з найвідоміших шедеврів композитора, було написано у рік, коли Моцарт переживав смерть свого батька, якого щиро любив і поважав.

Проте музика настільки світла і ніжна, що є суцільним уособленням сонячного генія. Три частини концерту – три міні шедевра, в яких висвітлюються грані моцартівського таланту – емоційність і меланхолія, чистота, жвавість, енергійність – все те, що складає картину під назвою «життя».

У другій частині концерту прозвучить твір Михайла Вербицького – автора гімну України, відомого громадського діяча, хорового диригента і композитора, який наполегливо працював над створенням саме українських творів, що були визнаними у світі. Як він це робив? – залучав до своїх увертюр і оркестрових сюїт народні мотиви, талановито інкрустуючи їх у симфонічну музику. Саме так побудована і «Українська сюїта» для оркестру.

Ще одним поглядом на українські традиції стане «Українська сюїта» Коула Портера.

Завершиться фестиваль виконанням твору Юрія Шевченка «Ми є!», в якому інтонації Гімну звучать тихо та елегійно, немов композитор відтворює народження цієї мелодії, яка проникає в серце кожного українця.

Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest існує з 2019 року. До війни у  ньому грало близько 60 осіб з різних музичних навчальних закладів Харкова. Мета створення оркестру – об’єднати талановитих дітей та підлітків у віці 10-17 років і дати їм можливість музикувати разом, знайомитися з шедеврами класичної музики, виступати на кращих концертних майданчиках міста, а пізніше – інших міст та країн.

«Через російське збройне вторгнення частина юних музикантів та педагогів мусили виїхати, решта – припинити навчання, але поступово люди повертаються та робота відновлюється. Ми щасливі, що у Харкові знову є Дитячий симфонічний оркестр. Робимо усе, щоб талановиті діти могли розвивати свої здібності. Для нас це важливо, це інвестиція у майбутнє країни. Я думаю, що для того Україна і відстоює героїчно кожного дня своє право – на краще майбутнє для дітей, на свою мову і на свою культуру» — каже виконавча директорка фестивалю Марія Горбонос.

Організатори приділили значну увагу безпеці під час проведення репетицій – всі вони проходять в місцях, обладнаних згідно з безпековими вимогами. Крім того, в умовах харківського сьогодення було прийнято рішення обрати твори тільки зі складом струнних інструментів.

«Ідея полягала в тому, що якщо хтось із дітей не зможе прийти на репетиції або будуть змушені виїхати, то в такому складі все одно можна продовжувати репетиції, навіть якщо залишаться 4-5 дітей. Бо важливо надати можливість взяти участь у концерті всім дітям, хто хоче і може, – коментує Віталій Алексейонок, артдиректор фестивалю та диригент концерту. – До повномасштабного вторгнення участь в нашому Дитячому оркестрі – це завжди було свято для дітей, сімей, педагогів. У дітей з’являються великі цілі, яких вони можуть досягати, працюючи з професіоналами, розвиваючись і надихаючись. Це допомагає їм наповнити сенсом сьогодення».

Організатори обіцяють, що на концерті-закритті буде зруйновано бар’єр між публікою і виконавцями; юним музикантам буде надано можливість представитися і розповісти про себе. Це буде особливий меседж, що саме за нашими дітьми – освіченими, цілеспрямованими та патріотичними – майбутнє нашої країни.

Програма:

  • В. А. Моцарт «Маленька нічна серенада» (1ч.);
  • В. А. Моцарт Концерт для фортепіано з оркестром №12 (версія для камерного оркестру). Солісти: Віра Бондаренко — 1 ч., Кирило Тарановський — 2, 3 ч;
  • К. Портер «Українська сюїта»;
  • М. Вербицький «Оркестрова сюїта»;
  • Ю. Шевченко «Ми є!» (парафраз на тему Національного Гімну України).

Виконавці:

  • Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest;
  • Диригент — Віталій Алексейонок (Німеччина);
  • Солісти: Віра Бондаренко і Кирило Тарановський (фортепіано, Харківський державний музичний ліцей).
Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: