Бабак Тимко з Харківщини навіщував весну за шість тижнів

16:31  |  02.02.2023
Бабак Тимко з Харківщини навіщував весну за шість тижнів

Фото: ukrinform.ua

Бабак-синоптик Тимко III, який живе на біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна на території Великобурлуцької громади, спрогнозував прихід весни через шість тижнів. Про це повідомляє «Укрінформ».

Тимко III, якого будили співробітники станції, своєї тіні не побачив, оскільки день видався похмурим, тож, згідно з інтерпретацією, весняне тепло прийде через шість тижнів.

Як і щороку, Тимко зробив і жартівливий «прогноз»: на цей раз йому запропонували обрати продукт, споживання якого буде найбільш корисним для українців. Тваринка могла обирати між хлібом і овочами з борщового набору.

Тимко, після того, як доглядач випустив його з рук на столик, побіг до бурячків, тож варто налягати саме на цей овоч, кажуть на біостанції.

Хоча на Дні бабака і знайшлося місце гумору та оптимізму, в університеті Каразіна констатують, що минулий рік видався для людей і тварин надважким. Це неможливо не помітити: Тимко схуд і, як розповіли доглядачі, не спить, хоча мав би у зимовий період.

Після повномасштабного вторгнення село Нестерівка, в якому мешкають університетські бабаки, було захоплене.

«І Тимко, і співробітники біологічного факультету Володимир Ронкін і Галина Савченко, які дбають про бабаків, потрапили в окупацію на довгих сім місяців. Із ризиком для життя Володимир і Галина привозили тваринам їжу, улюблений хліб і печиво, зберігали бабачину родину у неймовірно важких умовах – без електрики, світла, питної води зі свердловини та без телефонного зв’язку», – розповіла речниця вишу Лілія Змій.

11 вересня 2022 року село, як і все лівобережжя Сіверського Дінця Харківської області, ЗСУ героїчно звільнили. Життя Тимка, інших бабаків і людей, які живуть поруч з пухнастим синоптиком і доглядають його, почало повертатися у більш звичне річище.

«Поступово у селі з’явились електрика, зв’язок. Почали підвозити продовольство. У бабаків, які живуть на стаціонарі університету та в природному середовищі на степовій ділянці поруч зі стаціонаром, з’явилося потомство. Тимко поки що залишився, на жаль, без пари, але разом зі своїми хранителями проявив приклад тієї мужності та стійкості, яку сьогодні демонструє кожен громадянин нашої держави», – додали в ХНУ ім. Каразіна.

Тож організатори Дня бабака вирішили не відступати від традиції й провели свято – вже в 19-те. «Сьогодні ми хочемо привернути увагу громадськості до проблеми екоциду з боку російського агресора. Територія Харківщини дуже постраждала від дій окупантів. В українській частині басейну Сіверського Дінця агресія рф призвела до спуску водосховищ і зміни гідрологічного режиму, степових і лісових пожеж, порушення структури та забруднення ґрунтів», – зазначили в університеті.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: