Синусит — що це за хвороба і як проявляється

17:37  |  26.01.2024
Чим лікувати синусит
Новини компаній

Синусит — це запальне захворювання, під час якого уражаються придаткові пазухи. Як правило, для нього характерна досить яскрава симптоматика, що на ранніх стадіях нагадує риніт і поступово посилюється. Він не проходить без медичної допомоги, тому рекомендується звертатися до лікаря ще за перших симптомів нездужання. Лікування здебільшого консервативне, оскільки необхідно забезпечити адекватний відтік вмісту з пазухи та просанувати її. Для цього використовуються судинозвужувальні та антисептики, наприклад, «Синупрет». Якщо процес діагностується на пізніх стадіях, може знадобитися синусотомія — створення додаткового отвору для розгерметизації пазухи. На ранніх стадіях важко відрізнити синусит від риніту — найчастіше цей діагноз можна запідозрити, коли симптоми зберігаються понад два тижні. 

Форми та прояви синуситу

Клінічна картина досить характерна, проте деякі симптоми відрізняються залежно від точної локалізації процесу:

  1. верхньощелепні пазухи — біль часто сприймається як зубний, головний біль локалізується в лицьовій ділянці;
  2. етмоїдальні пазухи — дискомфорт та біль за очними яблуками, інтенсивний головний біль;
  3. лобна пазуха — пацієнти скаржаться на головний біль (симптом, схожий на грип);
  4. сфеноїдальна пазуха — нечітко локалізований головний біль у лобовій та потиличній ділянках.

Водночас симптоми посилюються під час натискання на передбачувану область ураження на обличчі та нахилах голови. Якщо у вас виникли подібні симптоми, слід звернутися до лікаря за консультацією. Лікування призначається залежно від етіології:

  1. Вірусний синусит. Гостра форма, що виникає на тлі одночасного зниження імунітету та розвитку вірусного запалення у носових ходах. Його можна вилікувати симптоматичними засобами.
  2. Бактеріальний синусит. Зустрічається найчастіше, іноді розвивається на тлі вірусної інфекції. Бактерії можуть проникати в порожнину пазухи з носових ходів (під час бактеріального риніту) або ротової порожнини, якщо у верхній щелепі виявляється інфікований зуб.
  3. Грибковий синусит. Розвивається в ослаблених пацієнтів, може протікати у вкрай тяжких формах, викликаючи деструкцію навколишніх тканин. Для його маніфестації потрібне сильне зниження імунітету.

Для кожної з цих форм потрібна специфічна етіотропна терапія. Тому не можна самостійно призначати препарати — це не буде ефективно і може призвести до формування резистентності. 

Особливості лікування синуситу

У лікуванні цієї хвороби використовуються:

  1. судинозвужувальні — для забезпечення відтоку з пазухи;
  2. антибіотикотерапія (при бактеріальних формах) — місцева та загальна (у тяжких випадках);
  3. створення штучного каналу для відтоку.

Терапію призначає лікар залежно від виявленої етіології та тяжкості патологічного процесу.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: