ТОВ “Євротермінал” як частина логістичного ланцюжка мультимодальних перевезень зерна

15:13  |  16.02.2021
PR

Завдяки будівництву залізничної гілки, ТОВ “Євротермінал” ще більше інтегрувалося в логістичний ланцюг мультимодальних перевезень аграрних вантажів.

У 2013 році Україна увійшла у ТОП-10 країн з виробництва зернових культур у світі. Відтоді країна закріпилась у списку, періодично змінюючи позиції в рейтингу в залежності від урожайності. Так, по оперативним даним Міністерства економічної торгівлі та розвитку, у 2020 році врожай зернових в Україні склав 65,4 млн т. Для порівняння, у 2019 році врожайність була більшою — 75 млн т. Незважаючи на падіння об’єму виробництва зернових, Україна залишається одним з найбільших експортерів зерна, конкуруючи з США, Канадою, Францією, Росією, Румунією, Казахстаном та Індією.

Для того, щоб кожен рік перевозити великі обсяги аграрних вантажів, використовуються різні види перевезень — від залізничного до автомобільного та річкового транспорту. Велику роль в логістичному ланцюгу грає ТОВ «Євротермінал», який з недавніх пір може працювати не тільки з автомобільним вантажним транспортом, а й залізничним. Гілка, яку побудувало ТОВ «Євротермінал», розрахована на прийом до 1 млн т вантажів на рік різних видів — від контейнерів до аграрних.

Зернова логістика, як правило, побудована таким чином, що для перевезення зерна від фермера до кінцевого одержувача використовується відразу кілька видів транспорту. У «Євротерміналі» пояснюють, що від поля до елеватора вантаж везуть автомобілями, а далі — по залізниці на морські термінали, звідки зерно йде на експорт. Для портів Миколаївського регіону часто використовується річкова логістика, яка в останні роки активно розвивається — від поля до річкових терміналів зерно також підвозять машинами, де перевантажують на баржі, щоб далі відправити в порт. Там зерно прямо на рейді перевалюють на більш великі судна і теж відправляють на експорт.

ТОВ “Євротермінал”

ТОВ “Євротермінал”

Разом з тим, найбільшу частку вантажу перевозить саме залізниця. При загальному обсязі врожайності за минулий рік було зібрано 65,4 млн т, на експорт через морські порти відправлено близько 48 млн т. При цьому залізницею за 2020 рік було перевезено 35,2 млн т зернових, що становить понад 70% від усього вантажу, що йде на експорт. Зернові перевезення річковим транспортом за минулий рік склали трохи більше 3 млн т, решта — автомобільний транспорт.

«Довгий час логістичний комплекс компанії ТОВ «Євротермінал» мало можливість  приймати тільки ті вантажі, які перевозяться автомобільним транспорт. Одеський порт є одним з найбільших портів країни, що працюють з аграрними вантажами. За підсумком 2020 року перевалка зернових усіма портовими операторами склала 6,4 млн т . Розуміючи, що левова частка вантажів перевозиться саме по залізниці, ТОВ «Євротермінал» прийняло рішення інвестувати в будівництво інфраструктури, яка поєднала станцію Одеса-Пересип з Одеським портом. Завдяки цьому, Сухий порт зробив ще один крок в бік розвитку мультимодальних перевезень», — вважає генеральний директор компанії ТОВ «Євротермінал» Олександр Ейсмонт.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: