Мой Харьков

Правоохоронці оголосили підозру у держзраді ватажку харківської організації «Потон»

Лідеру організації "Потон" Онищенку заочно оголосили про підозру у пропаганді війни

Співробітники Служби безпеки України зібрали докази та оголосили підозру у державній зраді та низці інших злочинів ватажку скандальновідомої харківської громадської організації «Потон». Про це повідомили в Управлінні СБУ в Харківській області.

За даними слідства, 37-річний харків’янин, який наразі добровільно переїхав до країни-агресора, систематично публікував у мережі Інтернет матеріали із виправдовуванням збройної агресії рф проти України та із закликами до насильницького захоплення державної влади.

У своїх публікаціях він розповсюджував наративи російської пропаганди, на кшталт: «москва и Киев один народ», «Денацификация в Украине».

Цим він допомагав державі-агресору проводити спеціальні інформаційні операції на шкоду Україні, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та сформувати негативне ставлення до нашої держави у світі.

Для цього зловмисник використовував особисті профілі у соціальній мережі «ТікТок» та на сервісі відеохостингу «Youtube».

Призначена слідчими СБУ судова лінгвістична семантико-текстуальна експертиза мовлення, проведена фахівцями Національного наукового центру Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса, підтвердила протиправний характер закликів харків’янина.

Із вересня 2022 року цей чоловік перебуває у розшуку через переховування від українського правосуддя: його звинувачують у посяганні на життя працівників правоохоронних органів.

До березня минулого року він перебував у СІЗО, але після початку повномасштабної російської агресії суд звільнив його з-під варти під особисте зобов’язання. Зловмисник обіцяв стати на захист країни у лавах ЗСУ, проте своє зобов’язання не виконав і втік з України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили зловмиснику про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

Тривають комплексні заходи для розшуку зрадника та притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Exit mobile version