Мой Харьков

Кластер при управлінні Верховного комісара ООН допоможе мешканцям Харківщини, які втратили житло через обстріли

Кластер при управлінні Верховного комісара ООН допоможе мешканцям Харківщини, які втратили житло через обстріли

Фото: kharkivoda.gov.ua

Можливості підтримки з представниками Кластеру обговорив заступник начальника ХОВА Михайло Харнам.

На початку зустрічі він зауважив, що Харківська область – одна з найбільш постраждалих в Україні, адже й досі кожного дня під обстріли потрапляють об’єкти громадської та критичної інфраструктури.

Загалом пошкоджено понад 10 300 об’єктів у Харківській області.

«На Харківщині постраждало 2905 житлових будинків, 4512 приватних садиб, 1506 об’єктів життєзабезпечення. Коштами державних і місцевих бюджетів здійснювалися закупівлі для відновлювальних робіт об’єктів, які пошкоджені внаслідок бойових дій. Але потреба в зазначених матеріалах значно перевищує можливість бюджету», – розповів Михайло Харнам.

За його словами, на сьогодні у Харкові та в області виконуються аварійно-відновлювальні роботи на 167 об’єктах. Переважно замінюють вікна, ремонтують дахи, фасади та інженерні комунікації.

Кластер з питань житла та непродовольчих товарів при Управлінні Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй розглядає можливість допомогти з ремонтом колективних центрів поселення внутрішніх переселенців.

«Завдяки нашому хабу допомагаємо 7 областям. Намагаємося зрозуміти, скільки колективних центрів можемо відремонтувати в області. До цього часу у Харківській області є тільки 16 таких локацій», – зауважила координаторка Кластеру зі справ біженців (UNHCR) Маіс Аль Сураді.

Окрім цього, Кластер допомагає брати житло в оренду, займається розповсюдженням непродовольчих товарів. У планах – розширити ці види діяльності, а взимку додати до списку допомоги виділення нагрівальних приладів, палива, утеплення колективних центрів та будинків.

Партнери проєкту – представники Норвезької ради у справах біженців в Україні Роман Момот та Олександр Грабар повідомили, що невдовзі планується відкриття офісу їхньої організації у Харкові, щоб якісніше реагувати на потреби громадян.

«Через партнерів ми хочемо реалізувати набори для швидкого ремонту. Також ми визначаємо 4 колективних центри, які можемо підтримати покриттям комунальних послуг, де розміщуються ВПО», – прокоментував Роман Момот.

Exit mobile version