Мой Харьков

Інноваційний проєкт «Добра хата» покаже, як звучить Слобожанщина

Інноваційний проєкт «Добра хата» покаже, як звучить Слобожанщина

Як звучить Слобожанщина? Дати відповідь на це питання вирішили учасники проєкту «Добра хата», об’єднавшись в творчу колаборацію з 10 музикантів: шість від фольк-гурту «ЯРИ» та квартет від МАСО «Слобожанський». При підтримці Українського культурного фонду вони створюють інноваційний культурний продукт − Концертну програму «Добра хата», синтез сучасного музичного мистецтва з енергією і колоритом української автентики.

Досягнення проєкту будуть представлені через дві онлайн-події з вільним доступом: концерт до Дня Незалежності 22 серпня та презентація кліпу і бекстейдж-фільму, яка відбудеться в жовтні. Спостерігати за перебігом проєкту та долучитися до онлайн-подій може кожен охочий, підписавшись на сторінку Музичний проєкт Добра хата в Facebook.

22 серпня о 19:00 з Арт-заводу «Механіка» почнеться прямий стрім великого онлайн-концерту «Добра хата» з елементами яскравого шоу. Основним матеріалом концертної програми стали 12 народних пісень Слобідської України, зібрані в експедиціях фольклористами Харківщини. Завдяки професійному аранжуванню, кожен концертний номер отримав сучасне, свіже трактування традиційної музики. Крім того, планується випуск музичного альбому, зйомки відеокліпу на пісню «Яри» і бекстейдж-фільму про проєкт.

Приєднатися до трансляції концерту організатори запросили представників Будинків культури, клубів, бібліотек, молодіжних ХАБів Харківської області, адже проєкт має на меті дві важливі місії. По-перше, це просування в сучасній музиці україномовного контенту, аби донести у всій красі його унікальний потенціал. По-друге, своїм проєктом учасники прагнуть надихнути митців з глибинки сміливо вдаватися до інноваційних методів творчої реалізації.

Ініціатором та ідейним натхненником проєкту «Добра хата» став Микола Пазич, фронтмен гурту «Яри» з селища Краснокутськ. Гурт виконує слобожанські традиційні пісні, обряди і танці. На їх виступах поєднуються прадавня атмосфера української пісні з переливами рокових рифів.

«Зараз ми з любов’ю і натхненням почали процес аранжування майбутніх композицій, щоб надати старовинним пісням нового дихання, перетворити їх на сучасний саунд, − ділиться художній керівник проєкту Микола Пазич. − Віримо, що наш проєкт стане дієвим прикладом комунікаційної моделі, яку можна буде втілювати  в будь-якій області України».

Ідею музикантів з Краснокутська підтримав харківський МАСО «Слобожанський» − єдиний академічний симфонічний молодіжний оркестр в Україні. Незвичні сміливі колоборації вже стали визитівкою оркестру. Такі, наприклад, як спільний концерт зі Святославом Вакарчуком або шоу «Сімфо-хоп» з культовим хіп-хоп гуртом ТНМК.

«Звісно, ми зацікавилися, що вийде з такого синтезу, − ділиться Олександр Дворніченко, заступник директора МАСО «Слобожанський», − Впевнений, що при правильному професійному підході, отримаємо гарний результат. І той продукт, який зараз створюється, буде дуже актуальним та цікавим. Прогрес не стоїть на місці, слухача постійно потрібно чимось дивувати. Вважаю, нам це вдасться».

Що, як не фольк-музика, може нагадати нам про власне коріння та традиції? Тож готуємося насолоджуватися своїм, українським та переосмислювати культурну спадщину разом з «Доброю хатою»!

Exit mobile version