Мой Харьков

«Жигулівське» – еталон хмільного чи тиражований стереотип?

«Жигулівське» й досі б’є всі рекорди продажів. Його люблять чоловіки різного віку і соціального статусу, ним захоплюються тендітні леді та стильна молодь. Чому саме цей сорт не втрачає популярність вже понад півтора століття?

Пивна легенда

Простий рецепт хмільного напою від австрійського мануфактурника мав великий успіх. З’явившись під назвою «Віденське» в 1881 році, пиво знайшло небачену популярність у всіх куточках тоді ще Російської імперії. Нові часи принесли і нове ім’я. Тепер чи не кожному сорт відомий як «Жигулівське». Все завдяки радянському «харчопрому». Чиновникам здалося занадто непатріотичним називати смачне пиво віденським, але й відмовитися від чудового напою не хотіли.

Тож рецепту надали статус ДСТУ і почали виробляти на радість громадянам. Спочатку право на виготовлення мав лише один завод, що в місті Самарі, на березі річки Волги. Втім після розпаду Радянського союзу поступово під назвою «Жигулівське» почали поставляти пиво фактично звідусіль.

Тож чи є зараз справжнє, те саме хмільне, зварене за рецептом віденського лагера? На жаль, часто-густо виробники зупиняються лише на назві, переінакшуючи напій до невпізнаваності, здешевлюючи його виробництво, користуючись неякісною сировиною, консервантами, підсолоджувачами. Втім збереглися і автентичні рецепти. Частіше за все справжній смак можна віднайти в крафтовому сегменті.

Чудовий приклад – «Жигулівське» пиво від Umanpivo, українського крафтового бренду, що дотримується принципу «європейська якість з вітчизняної сировини».

Рецепт «того самого» смаку

«Жигулівське» з Умані – це класичний австрійський лагер, такий, яким його вперше зварив наприкінці ХІХ століття барон фон Вакано. Світле фільтроване пиво має особливу хмільову гірчинку в парі з легкістю солоду. Це пінистий, багатий напій з чудовим післясмаком. Особливої уваги заслужив колір – яскравий ячмінний, прозорий, він наче запрошує розкрити цілий букет смакових відтінків хмільного.

В чому секрет? Константа рецепту – світлий ячмінний солод Pilsner. А на додачу особлива комбінація гірких та ароматних сортів українського хмелю. Його, до речі, вирощують на власних полях броварні «Уманьпиво».

Ще трохи цікавих фактів про уманський продукт:

«Жигулівське» вже отримало три національні нагороди і продається чи не в кожному куточку України в спеціалізованих магазинах та барах.

Дегустуйте правильно

Аби досягти повного розкриття смаку лагеру та насолодитися всіма його відтінками, спробуйте напій у тандемі з сосисками-гриль або смаженими стейками. В якості закуски пасуватимуть горішки, часникові грінки.

Краще буде охолодити пиво до 8–10 градусів. За цієї температури напій найкраще розкриває свій смак.

Exit mobile version