Мой Харьков

В Харькове прошел День музыки (фото, видео)

Рік тому Святослав Вакарчук зі сцени Палацу Спорту назвав Харків музичною столицею. Сьогодні наше місто підтверджує, що слова фронтмена гурту «Океан Ельзи» не пустий, хоча й красивий, звук. 20 та 21 червня на більше 15-ти концертних майданчиках відбулися концерти в рамках День музики. Серед виступаючих: Cosmo Organistic, Kharkov Guitar Quartet та більш відомі сучасним слухачам «Село і люди», «Жадан та собаки в космосі».

Головне завдання організатора «Дня», Сергія Жуковського, за словами його батьків– це долучити харків’ян до музичної культури. Надихнувшись досвідом у Женеві, Сергій, перекладач без музичної освіти, привіз деякі європейські традиції святкування до Харкова. Й хоча свято музики було задумано як ода всім напрямкам та музичним жанрам,- сумна мелодія глядацької кількості найбільш голосно прозвучала у Харківському університеті мистецтв імені І. Котляревського. У залі колиски класичної музики не густо — трохи більше двадцяти чоловік, але, як говорить організатор – Ірина Сухленко, вони не засмучені:

«У нас есть, может это пафосно прозвучит, миссия. У мы считаем, что есть концерты беспроигрышные, куда придет много людей, а есть концерты, которые немножечко пугают людей. Люди думают, что классическая музыка для них будет сложной, что им будет тяжеловато. И для нас такой зал – это уже успех, потому что я боялась, что будет еще меньше. Это такая музыка, к которой нужно приучать, в хорошем смысле этого слова. Безусловно, у нас только что был концерт, посвященный Чайковскому. Чайковский не нуждается в дополнительном представлении, там был полный зал. А здесь мы даже не писали, потому что многие фамилии, например, Наргини, почти ничего не скажут обычному человеку. Именно поэтому люди предпочитают пойти, кроме того, нужно понимать, какое количество людей пошли в разные места.»

Найбільшого ажіотажу у День музики набули майданчики у Парку Горького та пересувна сцена на «Держпромі».

Й хоча люди запевняли нас, що музика в Харкові – це традиція, про інші місцеві фестивалі могли згадати не всі. Один з таких– «Харківські асамблеї», який існує у нашому місті вже більше двадцяти років, але все ще залишається подією тільки для «особливого», «свого», слухача. Як говорять музиканти: «якщо Ви не любите Баха, то Ви його просто не слухали». Тож такий День музики ­– це не тільки можливість віддати дань сучасній моді бути відвідувачем всіх подій, але й можливість послухати, навіть якщо краєчком вуха, іншу, не властиву для себе музику.

Однією з тих двадцяти, хто в День музики вирішив звернутися до класики, була й харків’янка Оксана. Тендітна жінка зізналася, що не слухала класику вже давно, але, дізнавшись про подію з соціальної мережі зі всього списку запропонованих подій надала перевагу саме Університету мистецтв. Про свій вибір жінка не пошкодувала:

«Классической музыки у меня мало в жизни. Я давно не была ни в оперном, ни в филармонии. Музыка прекрасная. И помещение тоже красивое, в котором, я кстати, была впервые. Мне кажется, что ребята, которые были на сцене сегодня, они получали огромное удовольствие, кайфовали, можно сказать, что они играют. Я не считаю себя знатоком музыки. Но я думаю, что нельзя сравнивать современную, популярную музыку и классическую. Это разные виды искусства. Я думаю, что классическая музыка вечна и если это хорошо делается, то это будет прекрасно всегда.»

В День музики тисячі харків’ян самі обрали для себе свою мелодію. Змогли послухати, а може нарешті й почути.  Але для подальшого розвитку музичного мистецтва, безумовно, на думку Поликарпової Наталі, співачки та викладача вокалу, одних волонтерських сил не досить:

«Классическое искусство должно нестись в массы, но думаю, в больших масштабах, чем сейчас. У нас это немного узко направлено. То есть те, кто хотят, они приходят, что-то где-то слышали, а так, в основном…Воспитания мало. Когда высшее руководство интересуется чем-то, тогда этим начинают интересоваться и все остальные. Это неизменный факт.»

Тож такі події у Харкові, як День музики – явище не лише модне, але й дійсно освітнє. А освіта – справа кропітка. Наша редакція щиро бажає, аби харків’яни не забували, що музика в нашому місті живе не лише один раз на рік.

Виктория Белявская

Exit mobile version